42 млн. лева забавени данъци и осигуровки влязоха в хазната
42 млн. лева забавени данъци и осигуровки влязоха в хазната / netinfo

24,8 млн. лева от забавени данъци и 17,2 млн. лева осигурителни задължения на фирми и физически лица са влезли в хазната до края на ноември след намесата на публичните изпълнители от Старозагорския офис на НАП.

С повечето длъжници служителите на приходната агенция са провели разговори по телефона или са им изпратили e-mail, за да им напомнят, че трябва да платят сумите. В случай, че до седем дни след получаване на поканата, лицата, натрупали задълженията, не са предприели действия по плащането им, публичните изпълнители налагат законовите мерки по принудителното им събиране.

Към момента прилаганите подходи за директна комуникация с длъжниците имат положителен ефект и в бюджета постъпват закъснелите плащания на ДДС, данък печалба и осигуровки. Като най-ефективни мерки за събиране на просрочени задължения и към момента са запор върху банкова сметка, недвижимо имущество и трудово възнаграждение.

От офиса на НАП в Стара Загора препоръчват на всички клиенти, след получаване на покана за доброволно изпълнение или впоследствие и на запорно съобщение, да се свържат с посочения публичен изпълнител и да изберат възможност за погасяване на натрупаните задължения към бюджета.