ВЕЦ-овете са най-старият, устойчив и надежден производител на електроенергия в световен мащаб
ВЕЦ-овете са най-старият, устойчив и надежден производител на електроенергия в световен мащаб / Dariknews.bg, архив
Постоянното и необосновано вдигане на цената на електрическата енергия води до невъзможност за работа и незабавно спиране на производството, алармират в становище от Холдинг Загора. Ако в началото на годината за индустриални потребители тя е била 120 лв./MWh с всички включени такси, на 3 декември  цената вече e 300 лв./MWh, припомнят от там.

Холдингът обединява 14 дружества, в които се трудят 2100 работници и служители. Три от дружествата са металообработващи с голямо електропотребление-Прогрес АД, Пресков АД и Хранинвест-ХМК АД.

„Понастоящем виждаме процес на постоянно и необосновано силно покачване на цената на електрическата енергия. Това означава за производители като нас само едно - невъзможност за работа и незабавно спиране на производствата ни. Днес вече го направихме с част от мощностите ни - първите 250 човека преустановиха работата си. Утре е много вероятно да прекратят работа още 1000 човека. В момента не става въпрос за развитието на индустрията в България, нито за ръстове в държавния бюджет - дами и господа властимащи, става въпрос за нейното оцеляване“, е записано в документа, разпространен от Холдинг Загора.

Какво целите, индустриите да спрат производства, хората да останат без работа и Вие да поемете изцяло тяхната социална издръжка за сметка на тотално неумение да управлявате българската енергетика адекватно, е въпросът, който задават от холдинга към управляващите.

На 1 декември стана ясно, че леярната пещ в Чугунолеене – Първомай беше изключена заради 3 пъти по-високата цена на електроенергията, ограничение на потреблението на ток беше наложено и в Енергоремонт – Гълъбово.