20 млн. лева за онкоскрининг неусвоени, нови 33 000 болни от рак за 2012-а
20 млн. лева за онкоскрининг неусвоени, нови 33 000 болни от рак за 2012-а / Kazanlak.com

Нито един българин не е прегледан досега и не е преминал здравен скриниг по европейския проект, подписан от мен през май 2009 г. "Спри и се прегледай". Проектът е на стойност 20 млн. лева и дава възможност за профилактични прегледи за онкологични заболявания за 400 000 пациенти. 100 000 от тези прегледи са регламенитарин за рак на маточната шийка.

Това каза в Казанлък бившият здравен министър в кабинета "Станишев" д-р Евгений Желев, по повод днешния международен ден за профилактика на рака. Според него проектът, спечелен по ОП "Развитие на човешките ресурси" от ръководеното по негово време ведомство, е с продължителност до края на тази година, което на практика означава, че няма как да бъдат прегледани за този период от онкоспециалисти 400 000 жени.

Д-р Желев бе категоричен, че неоползотворяването на средствата и профилактичните възможности и шансове за българите по този проект, е израз на изключителната управленска немощ на сегашните управляващи, пропуснали да хванат в начален стадий на болестта над 300 000 българи.

Настоящият депутат от КБ заяви, че няколко пъти е задавал въпроса защо не се работи по тази програма, но отговор не е получавал. В същото време само за миналата година новооткритите случаи на онкозаболели у нас са се увеличили с нови 33 000 души.

Д-р Желев и колегата му от парламентараната група на КБ коментираха в Казанлък и актуални политически теми.

Щом са опрели до това Цветан Цветанов да е водач на листата на ГЕРБ в Стара Загора, значи организацията на ГЕРБ в Старозагорско е много зле, каза бившият здравен министър по повод информациите, непотвърдени, но и неотречени от ГЕРб фактори в региона, че именно вицепремиерът и силов министър ще е първият в листата на ГЕРб за депутати.

Ние на кастинг няма да се явяваме, защото сме го спечелили - по килограми и по хубост и имаме потенциал за 6-тима депутата,, зави в шеговития си стил д-р Евгений Желев.

Двамата със Спас Панчев не скриха обаче, че има леки напрежения в организациите по места, относно подреждането на бъдещите листи, но изразиха надежда, че след предстоящия на 16 февруари партиен Конгрес ще се разпишат ясни правила за избор на кандидат депутати и места за коалиционните партньори и тези напрежения да се тушират.

Ексздравният министър определи идеята на СДС за национален референдум срещу пълната забрана за тютюнопушене като "популистка", а колегата му Спас Панчев бе категоричен, че преходът към тоталната забрана е следвало да стане по-плавно.