150 хиляди туристи и гости посетиха Казанлък в кулминацията на Празника на розата
150 хиляди туристи и гости посетиха Казанлък в кулминацията на Празника на розата / община Казанлък

От 9 май до 21 юни в Казанлък се проведе 111-ият Празник на розата. За трета поредна година най-значимото културно събитие в града на розите се организира изцяло от Община Казанлък и продължава повече от месец. То е наситено с изключително интересни и разнообразни прояви като конкурси, изложби, концерти на известни изпълнители, фолклорни фестивали, надигравания, състезания на талантливите български деца, традиционните ритуали „Розобер" и „Розоварене", празничното Карнавално шествие.

За трета поредна година Община Казанлък реализира тази богата програма изцяло със средства, дарени от фирми. За оказаната съпричастност и подкрепа, благодарение на които Празникът на розата се превърна в събитие № 1 у нас и привлече десетки хиляди туристи от всички краища на света, Община Казанлък и кметът Галина Стоянова изказват дълбока благодарност към всички дарители.

Средствата от дарения са в размер на 53 400 лв. От продажба на билети за събития в празничната програма приходите са 19 009 лв. Общо приходите са 72 409 лв. Направените разходи по празника са 57 640 лв.

42 хиляди са регистрираните туристи, организирано посетили в рамките на празника ИМ „Искра", Художествената галерия, НПМ „Шипка-Бузлуджа". Повече от 150 хиляди са туристите и гостите, които са били на празника в Казанлък в неговия кулминационен ден 8 юни. Президентът на Република България Росен Плевнелиев и еврокомисарят Кристалина Георгиева уважиха празника на казанлъчани, а дипломатическият корпус и представители на побратимените градове бяха част от специалните гости на града.

Екипи на всички национални медии работиха в града на розите за отразяване на 111-ия Празник на розата.

Чешката национална телевизия повече от 10 дни снима филм за Казанлък и Долината на розите и тракийските царе. Специално за празника в Казанлък бяха акредитирани екипи на Медийна група Ricochet, работеща за Британската телевизия „Канал 4"; на SWR - филиал на немската телевизия ARD за западна и югозападна Германия, на китайска информационна агенция, на гръцкия вестник „Охронос", на италианското специализирано туристическо списание "Пътувания и почивки". Журналист на свободна практика от Испания бе сред най-активните репортери. Вестникът на побратимения град Кочани, Македония, не закъсня със статия за Празника в Казанлък.