/ iStock/Getty Images
Природозащитници се отзовали на четири сигнала за мъртви щъркели
Четири сигнала за умрели щъркели от мътещи двойки са получени през изминалите десет дни в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“.

В селата Трилистник, Ярлово и Белозем, след координация с РИОСВ и представители на местната власт, са прибрани изоставените общо 10 яйца в инкубатор.

Първите три бебета бели щъркелчета са се появили на бял свят днес, четвърто е на път да се излюпи до края на деня, а петото - след най-много ден-два.

Все още в Центъра отглеждат четирите яйца на печално известната двойка от село Ярлово - Снежи и Ростислав, чието спасяване стана медийно събитие, благодарение на онлайн поставената до гнездото камера за видеонаблюдение от БДЗП.

Природозащитниците обаче имат сериозни съмнения за оцеляването на единственото спасено яйце от случая в село Белозем, тъй като най-вероятно зародишът е мъртъв. Въпреки това, яйцето ще остане още няколко дни в инкубатора.

След като излюпените щъркелчета бъдат "изписани" от инкубаторното ще бъдат "подложени" на приемни диви двойки, допълват още от "Зелени Балкани".
 
 
БТА