/ БГНЕС
Дирекция "Български документи за самоличност" /БДС/, считано от 1 декември, въвежда промяна в работното време на звената си към Столичната дирекция на вътрешните работи и дирекцията, осъществяващи административно обслужване на гражданите - прием на заявления за издаване на български лични документи, съобщиха от МВР.

В делничните дни звената на БДС в районните управления в София ще работят от 8.00 часа до 17.45 часа без обедна почивка, с единично прекъсване на работа за дезинфекция с оглед спазване на противоепидемичните мерки. В съботни дни - по график, две дежурни звена от 08.30 до 14.30 ч..

Отделът на БДС-СДВР, който се намира на бул. "Княгиня Мария Луиза" 48 ще работи в делнични дни от 08.30 ч. до 17.30 ч., с прием на заявления за издаване на лични карти и паспорти с такса за експресна услуга. Единично прекъсване на работата ще има от 13.00 часа до 13.30 часа за дезинфекция. Всички съботни дни отделът ще работи от 08.30 до 14.30 часа, с прием на заявления за издаване на лични карти и паспорти с такса за експресна и обикновена услуга.

Дирекция "Български документи за самоличност" в делничните дни ще работи от 08.30 часа до 17.30 часа, като ще има единично прекъсване на работата от 13.00 ч. до 13.30 ч. за дезинфекция.

От МВР напомнят, че заявления за издаване на български лични документи може да се подават и преди изтичане срока на валидност на притежаваните документи. За улеснение, гражданите могат да подават заявления за лична карта и/или паспорт във всяко районно управление, звено "Български документи за самоличност", на територията на областната дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес. В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено БДС на територията на областта по постоянния им адрес. Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.
БТА