„София диша” с „Ветрове от цветове” по ул. „Пиротска”
„София диша” с „Ветрове от цветове” по ул. „Пиротска” / снимка: БГНЕС, архив

Улица „Пиротска” в София ще се превърне в арена на визуалните изкуства на 19 август в рамките на третото издание на фестивала „София диша”, съобщиха организаторите. Мотото на своеобразната изложба на открито, която може да види всеки посетител на „Пиротска” между 16.00 и 21.00 ч. в неделя, този път е „Ветрове от цветове”.

Изобразително изкуство, фотография, дизайн, скулптура ще бъдат акцент на фестивала. Зоната между булевардите „Кн. Мария Луиза” и „Стефан Стамболов” ще приюти обещаващи творци като Десислава Терзиева, която ще покаже своите творби от хартия и ще даде основни уроци на желаещите посетители. Ще могат да се видят и социално-провокативните илюстрации и фотографии на Христо Тренев, рисунките с туш и кафе на Мария Лъвчиева, плетивата на Диана и Николай Ангелови, тематичните ателиета на Център за култура и изкуство „Пъстър свят”.

Поредицата картини с щрауси, нашумели около видеото на един от музикалните хитове на това лято, ще бъдат представени от авторката си Нора Ампова.

Всеки желаещ ще може да участва в създаването на книга. Тя ще съдържа избрани от посетителите думи или изречения от любими техни книги, както и илюстрациите на инициатора - художник и преподавател в Нов български университет Калина Христова. Книгата, създадена от избора на хората, е реакцията наХристова срещу абсолютната власт на телевизията и Интернет в съвременното общество.

По-любопитните пък ще могат да видят изчезващите архитектурни елементи от столицата, благодарение на фотографиите на Антон Найденов. Провокативните платна на Александра Рамирез също могат да бъдат видени на столичната улица.