/ БТА
Ретро автомобили украсиха град Самоков. На паркинга на спортна зала „Арена Самоков“ се състоя ретро рали. 

„За петото издание на ралито решихме този път да стигне до курортен комплекс (к.к) „Боровец“, като премине и през град Самоков“, каза Данаил Пенчев, мениджър на Авангард Класик клуб. Той посочи, че в ралито участват петдесет автомобила,  като най – старият е от 1925 година, както че могат да се видят „супер кар“ коли, които са с много конски сили. 

БТА

Пенчев допълни, че трасето се състои от два етапа. Първият ден е днес. Автомобилите тръгват от Национален исторически музей (НИМ) – Бояна, обясни Данаил Пенчев. Той заяви, че участниците правят пролог по Софийски околовръстен път, водени от ескортиращи автомобили на отдел „Пътна полиция“ – СДВР, като стигат до полигон, намиращ се в село Кокаляне, район Панчарево, град София. По думите му на полигона започва първото изпитание за участниците от ралито, което представлява прецизно спиране срещу неподвижен буфер. Той поясни, че шофьорите в ралито колкото по-близо спрат да буфера, без да го закачат, толкова повече точки получават. 

БТА

Пенчев каза, че следващото изпитание е в Самоков. Участниците трябва да покажат приложно паркиране, включващо три вида – преден, заден и страничен гараж за най-бързо време. „Трасето е обезопасено, защото тук автомобилите могат да покажат пълния си капацитет и майсторството на водачите“, заяви още част от организаторите Данаил Пенчев. 

Той допълни, че след приключването на ралито в Самоков автомобилите се местят в к.к Боровец, където водачите ще пренощуват. В утрешния ден автомобилите могат да бъдат разгледани на паркинга пред хотел „Самоков“ в Боровец. „Потегляме в неделя в 10:00 часа към бившето летище на Община Сапарева баня, където участниците ще имат най- динамичното изпитание“. Шофьорите на ретро автомобилите ще трябва да преминат през определена отсечка с конуси по определен ред за най-бързо време. „Интересното тук е, че участниците сами определят времето. Екипажът преминава веднъж през трасето, давайки максимално високо време, и след това веднага пускаме участника и той трябва да даде същото време като предишното преминаване“. Той заяви, че наказанието е между първото и второто преминаване. Пенчев добави, че по пътя участниците ще имат да търсят скрити букви, които са на различни места. „Всеки екипаж има тези букви в пътната книга. Накрая завършват пред НИМ - Бояна“, където ще се състои и награждаването от 15:00 часа до 17:00 часа. 

БТА

Пенчев посочи, че при този вид надпревари автомобилите се движат по пътищата за обществено ползване, като те не се затварят, защото се гони точно време, което е съобразено с пътните знаци. „Така ралито може да се движи в пътния трафик без участниците да пречат или застрашават другите шофьори“.

На събитието присъства и кметът на Община Самоков Владимир Георгиев. Той каза, че това е добра инициативата. „Радвам се, че се провеждат такива мероприятия на територията на града“. Той посочи, че тези инициативи са полезни и приятни за града, особено в хубавото време. 

БТА

От общинската администрация коментираха, че може би подобно рали ще се проведе и през месец септември.
Иван Ласкин, БТА