/ iStock/Getty Images
Отпада глобата при липса на валидация в столичния градски транспорт, реши Столичният общински съвет (СОС). Предложението бе подкрепено от 32 общински съветници, един гласува против, седем се въздържаха. Негласувалите и отсъстващите от залата бяха 22 общински съветници.

Столичните общински съветници спориха повече от час дали да отпадне изобщо или да бъде отложено валидирането на превозните документи. То беше заложено в новата тарифна политика за превозните документи в градския транспорт, но предизвика несъгласие и много критики сред гражданите.

На гласуване бе подложено и предложение на общинския съветник от групата на ГЕРБ-СДС Зафир Зарков, един от авторите на новата тарифна политика, за отлагане на глобата при ненаправено валидиране. Общинските съветници обаче го отхвърлиха. 

Окончателно: Върнаха картата за една линия за градски транспорт в София 

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев посочи по време на дискусиите в зала, че валидацията е нужна, тъй като много по-лесно се доказва, че пътникът е пътувал в превозното средство.

"Валидация на превозни документи се прави в цял свят, това не е чипиране и 5G, а нормална технология, която съществува по цял свят", заяви Георгиев. По думите му валидацията е необходима, проблемът е глобата, ако тя не е направена. Когато има техническа обезпеченост и се провери може ли във всяко едно превозно средство да бъдат монтирани нови валидатори, когато се прецени свършена ли е работата по разяснителната кампания, задължение на Центъра за градска мобилност, би могло да се мисли за прилагането на санкции.
София Господинова/БТА