Общинските съветници в София гласуваха окончателно връщането на картата за една линия в столичния градски транспорт. Припомняме, че месечната карта за една линия отпадна с влизането на новата тарифна политика от началото на годината. Това обаче предизвика вълна от недоволство сред столичани, за които тази карта е била най-удобна. В крайна сметка председателят на общинския съвет Георги Георгиев предложи картата да бъде върната. 

„Центъра за градска мобилност няма да коментира решенията на Общинския съвет, нашата работа е да ги изпълняваме“. Това заяви изп.-директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. По думите му ЦГМ ще възобнови от 15 март продажбата на картите за една линия в този вид, в който са предвидени в наредбата. 

След рестарта на продажбите поименната месечна карта за една линия пак ще струва 23 лева, а неперсонализираната – 28 лв. Поименната месечна карта за метро отново ще се продава за 35 лв., а неперсонализираната – за 42 лв. Възстановя се и продажбата на персоналната ученическа месечна карта за една линия срещу 9 лв. 

„Картата за една линия се ползваше средно /за наземен транспорт, ученици и студенти/ от около 35 хил. души на месец, което съставлява малко над 3% от всички пътувания на територията на Столичната община“, уточни Дилчев. . 

Той разясни, че целта на тази тарифна политика е била да насочи хората към трайно ползване на градския транспорт и към закупуване на дългосрочни превозни документи. „В това отношение тарифната политика успя. Само за четири месеца – от септември до края на миналата година бяха продадени толкова годишни карти, колкото за цялата минала година“, отчете той. 

Дилчев заключи: „Връщането на картата за една линия няма да доведе до определен приход, който ЦГМ очакваше след въвеждане на новата тарифна политика. Това е политическо решение, така че Центъра за градска мобилност ще се съобрази с него“. 

На заседанието днес съветът утвърждава и по-ниските цени на някои от превозните документи, които бяха заложени в решение на Министерския съвет. Те влязоха в сила от първи февруари и ще важат до края на годината: 

Учениците в дневна форма на обучение, навършили 10 години, както и студенти – редовно обучение и докторанти, от 1 февруари в София пътуват с карта за 15 лева на месец

Децата до 10 години пътуват безплатно с карта за безплатно пътуване и билет за нула лева за междуградски транспорт. 

За периода от 1 февруари до 31 декември 2023 г. цената на годишната карта за всички линии е 180 лева.