Решават до дни за поскъпването на билета в София, има ли договорка за гласуването?
Решават до дни за поскъпването на билета в София, има ли договорка за гласуването? / БГНЕС, архив

Реформаторският блок ще подкрепи предложението билетът за градски транспорт в София да стане 1.60 лв., ако бъде прието и намалението на годишната карта за всички линии. Според общинският съветник от коалиция "Сердика" Тодор Цанев фактът, че ГЕРБ нямат пълно мнозинство в местния парламент, не е проблем за гласуването, тъй като вече имат договорка с Блока. Зафир Зарков от ГЕРБ пък коментира, че ако годишният пътен документ, който сега струва 500 лева, стане 365 лева, то пътуването на столичани ще струва 1 лев на ден.

Без никакви обсъждания и в рамките на 5 минути общинските съветници от ресорната комисия в местния парламент одобриха поскъпването на билетчето. Така предложението влиза в общинския съвет тази седмица.

Фандъкова: Не приемам популистки изказвания за цената на билета

Въпреки че опозицията твърдо се обяви против увеличението с 60 на сто, Тодор Цанев от коалиция „Сердика" е категоричен, че ГЕРБ и РБ са се договорили - блокът да подкрепи поскъпването, ако мине и предложението за намаление на цената на годишната карта.

„Договорките ще се видят на сесия по време на гласуването. Реформаторите имат няколко предложения, едно от които беше прието от ГЕРБ, например промяната в тарифната политика за картите за градски транспорт, шест други им бяха отхвърлени, но предполагам, че това приемане на едно предложение ще бъде цената и за подкрепа на основното предложение на ГЕРБ за увеличаване на билета на 1.60 лева", каза Цанев.

Зафир Зарков от ГЕРБ отрече да има договорки. По думите му предложението за намаление на цената на картата ще стимулира столичани да използват повече карти.

„По левче на ден да струва за този, който закупи такава карта. Лично аз подкрепих това предложение в комисията, в която беше направено. Не бих казал, че това е сделката, по-скоро това е едно предложение, което не бива да забравяме, че по-рано в годините също беше обсъждано", коментира от своя страна Зарков.

А колко ще струва на софиянци единичното пътуване ще стане ясно този четвъртък по време на заседание на Столичния общински съвет.