/ iStock/Getty Images
Отново СМГ заема челно място
Публикувано е първото класирането за прием в гимназиите след 7 клас, съобщиха от министерството на образованието. 

От РУО-София град разпространиха информация за резултатите в столицата.

За поредна година Софийската математическа гимназия е училището с най-висок минимален бал за кандидатстване след VII клас в столицата – 483,5 точки от максимум 500. Оттам са и петимата столични кандидат-гимназисти с максимален бал. Те са пожелали да останат да учат в същото училище. Това показва първото класиране за държавния план-прием в гимназиите, което беше публикувано днес.

И тази година най-желаните паралелки след VII клас в София са с профил „Чужди езици“ – английски и испански.

Най-много ученици са поискали да учат в Първа английска езикова гимназия – 2163. На второ място е 22 Средно езиково училище „Г.С. Раковски“, което през миналата година беше първенец в класацията. Следват 164 Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ и 32 Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“.

iStock/Getty Images

Най-предпочитаните професионални училища са Националната търговско-банкова гимназия със специалност „Електронна търговия“ с изучаване на английски език и Националната финансово-стопанска гимназия със специалност „Икономика и мениджмънт“ с изучаване на английски език. Те са посочени от 1286 ученици. През миналата година Националната търговско-банкова гимназия отново беше водеща, но със специалност „Банково дело“ с изучаване на английски език.

На следващо място в предпочитанията на седмокласниците е 51. СУ „Елисавета Багряна“ – специалност „Компютърна графика“ с изучаване на английски език. След него е Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ със специалност „Системно програмиране“ с изучаване на английски език.

Първите девет училища в София с най-висок минимален бал са същите, както през 2020 г. Списъка води СМГ „П. Хилендарски“. Тази година 51. СУ „Елисавета Багряна“ измества 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“ и заема десетото място.

11 041 ученици от София са участвали в националното външно оценяване след 7 клас по български език и литература. По математика те са 10 995. Подалите заявление за класиране са 10 484. От тях 1088 не са класирани, защото балът им не е достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те ще участват автоматично във второто класиране. Свободните места след първото класиране в София са 1098.

В държавния план-прием след завършено основно образование в столичните училища са обявени 409 паралелки. От тях 225 са профилираните, а 184 - професионалните.

Седмокласниците могат да проверят къде са приети, като въведат входящ номер и код за достъп на интернет адрес: https://priem.mon.bg.

Учениците, приети на първо класиране, могат да се запишат от 14 до 16 юли включително. В същия срок могат да подадат заявление за участие във втори етап на класиране тези, които не са доволни от първи етап. Това става в училището, в което вече са класирани.

Списъците с приетите на второ класиране ще бъдат обявени на 20 юли.

Резултатите от първия етап на класирането в гимназиите в осми клас се проверяват в профила на ученика, на сайта https://priem.mon.bg. Ако няма посочена паралелка, ученикът не е класиран и продължава автоматично да участва във втория етап на класиране, като не е необходимо да се подава заявление, съобщават от Регионалното управление на образованието в София-град.

Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, се записват в училището, в което са приети. Училищата ще приемат документи за записване на 14, 15 и 16 юли, от 8.00 до 18.00 часа. Ако ученик не се яви, мястото му не се запазва и се обявява като свободно за втория етап на класиране.

Учениците, които са класирани по второ или следващо желание и не са удовлетворени от класирането си на първия етап, следва да подадат в училището, в което са класирани, заявление за участие във втория етап на класирането в същия срок /от 14 до 16 юли, включително/. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап на по-предно свое желание или на това, на което е приет на първо класиране.

Класираните ученици се записват в осми клас в съответното училище, като подават следните документи: заявление до директора; оригинал на свидетелството за основно образование; оригинал на медицинското свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика, което е за кандидатстващите по специалност от професия в професионалните гимназии и професионалните паралелки в профилираните гимназии, в обединените и средните училища, както и за профила "Спорт".

Резултатите за класирането София-град вижте тук: