Проверяват за нерегламентирано движение в бус лентите, четирима глобени
Проверяват за нерегламентирано движение в бус лентите, четирима глобени / Sofia Photo Agency, архив
Проверяват за нерегламентирано движение в бус лентите в София
38475
Проверяват за нерегламентирано движение в бус лентите в София
  • Проверяват за нерегламентирано движение в бус лентите в София

Започнаха проверки за неправилно шофиране в бус лентите и паркиране на спирките на градския транспорт в София. Служителите на Центъра за градска мобилност и КАТ са санкционирали четирима шофьори, преминаващи през специалните ленти и един водач, паркирал колата си на спирка.

Екипите следяха за нарушители по булевардите „Цариградско шосе", „Сливница" и „Г. Софийски", а през следващите дни, до петък включително, проверките ще продължат и по други натоварени улици.

Глобата за шофиране в бус лента досега беше 20 лв., но след изменения в Закона за движение по пътищата вече е 50 лв., обясни Иво Димитров от КАТ. Такава глоба заплати по време на проверката шофьор на маршрутка, която обаче се оказа без лиценз: „Този шофьор по нищо не може да докаже, че извършва дейност по тази линия. Има номер 22 на него, няма обозначение откъде закъде отива. С лиценза не може да докаже, защото той е до 22 юли 2010 г.".

В бус лентата имат право да се движат автобусите, тролеите на градския транспорт и маршрутките, които превозват пътници, обясни Людмил Миланов от Центъра за градска мобилност. По думите му най-честото оправдание на шофьорите в нарушение е, че бързат: „Начинът може би е с по-големите глоби. Наистина движението в пиковите часове е доста натоварено, но трябва да се спазват правилата. След това ще се движим по спирките на масовия градски транспорт. Там предимно таксита престояват за изчакване на пътници и пречат".

Пътниците от градския транспорт пък обясниха, че такива нарушения не са рядкост. 

Общо 235 шофьори са били глобени през 2010 г., защото пречат на движението на автобусите. По данни на дружеството линиите, които разполагат със специални бус ленти за придвижване, са 2 пъти по-бързи и ефективни.

Специалните ленти обслужват 6 тролейбусни линии и 28 автобусни линии в София, но амбицията на Центъра за градска мобилност е техният брой да се увеличи през следващите няколко години.