Работещите в детското и училищно здравеопазване искат увеличение на заплатите
Протестиращите медицински сестри правят опит да влязат в Столичната община. Полицията ги отблъсква и не им позволява това да се случи. Кметът Васил Терзиев излезе извън сградата, за да разговаря с тях.
 

протест медсестри
Булфото

Общината се подиграва с нас, за 200 човека -100 лева, за 2000- нищо. Това заяви Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ на протест на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и на Медицинска федерация "Подкрепа".

Представителите на двата синдиката се събраха на протест пред сградата на Столичната община.
 

протест медсестри
Булфото


Двете федерации искат актуализиране на основните заплати в системата на Детското и училищното здравеопазване- детски ясли и здравни кабинети в образователните институции в София. И настояват за увеличението им от 1350 на 1890 лв. Сред исканията са и увеличение на средствата за работно облекло от 450 на 500 лв. годишно, както и увеличение на размера на обезщетението при пенсиониране до 9 брутни месечни възнаграждения.

Протестиращите спряха движението на ул. "Московска" в участъка между ул. "11-ти август" и ул. "Париж".
 

протест медсестри
Булфото

Молбата ми е да подходим цивилизовано, това е бил подходът ми през цялото време, заяви столичният кмет, който се отзова на молбата на протестиращите да дойде при тях. Васил Терзиев изтъкна, че няма как да реши натрупаните проблеми на хората в София през последните години за един ден.

"Продължаваме разговорите, протегнахме ръка и могат да потвърдя, че през април продължаваме разговорите, за да може да намерим път и за вашите проблеми. Децата са най-важното нещо и затова разбираме какъв е проблемът", каза Терзиев на протестиращите.

"Моята заплата я дарявам. Ако не исках това, щях да си седя горе в кабинета, а нямаше да съм тук сред вас и да търся решение", каза още градоначалникът. "Въпросът беше готови ли сме на 35% увеличение, отговорът е "не", заяви кметът Терзиев и се върна обратно в сградата на общината.

Преди ден той се срещна с представители на двата синдиката и предложи увеличение от 100 лева на месечните възнаграждения на заетите в сектора.

Синдикатите обаче настояват основните заплати на заетите в детското и училищно здравеопазване да се увеличат от 1350 на 1890 лева.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
София Господинова/БТА