Привърженици на кабинета се събраха на протест пред посолството на Германия
Привърженици на кабинета се събраха на протест пред посолството на Германия / снимки: БГНЕС
Привърженици на кабинета се събраха на протест пред посолството на Германия
65640
Привърженици на кабинета се събраха на протест пред посолството на Германия
  • Привърженици на кабинета се събраха на протест пред посолството на Германия

Немският посланик Матиас Хьопфнер много ясно разбра, че жълтите павета не са България. Това казаха участници в контрапротеста в подкрепа на кабинета „Орешарски” след като проведоха едночасова среща с Хьопфнер в посолството на Германия в столицата.


Повод за срещата се яви тяхното недоволство от декларацията, в която немският и френският посланици призоваха гражданското общество, което протестира и иска оставката на правителството, да бъде чуто. След разговора обаче посланикът убедил недоволните, че не се намесва във вътрешните работи на страната, а думите му в декларацията са тълкувани погрешно.

Освен за въпросната декларация, участниците в контрапротеста са разговаряли с посланика и за европейските средства, които предстои страната ни да получи, обясни Светослав Паскалев от Национален форум Обединение. „Имаме много претенции от тук нататък. За следващия седемгодишен период има провинции в Германия, които се водят бедни и се подпомагат, а в България не се подпомагат. Ние ще искаме първо българското правителство да поиска предоговаряне точно по тези точки за следващия период на ЕС. Оказа се, че тяхното мнение, проблемът е в това, че самосамо и единствено 100 фирми консумират абсолютно всички пари по фондовете, а не малките и средните предприятия”, заяви Паскалев.

Относно сблъсъците, до които се стигна в нощта на вторник срещу сряда, участниците в контрапротеста са убедени, че пряка вина за тях носи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Основният въпрос, на който протестиращите искат да чуят отговор, е защо „протестите и събиранията в подкрепа на правителството да бъдат точно на определено място, точно определено квадратче, да не им се разрешава да пътуват, докато останалите си правят каквото си искат и когато си искат”. „Надявам се в събота да получим отговор на този въпрос от Йорданка Фандъкова”, заяви участник в срещата днес.

Привърженици на кабинета се събраха на протест пред посолството на Германия
netinfo

Недоволните вече събират подписка за оставката на главния прокурор Сотир Цацаров. Очаква се в понеделник тя да бъде внесена в Народното събрание, а сред мотивите в нея са, че прокуратурата все още не е повдигнала обвинение нито на бившия премиер Бойко Борисов, нито на бившия енергиен министър Делян Добрев.

В петък контрапротестът ще се състои пред посолството на Съединените американски щати в столицата, заради случая с Гергана Червенкова. „Независимо, че  съдът прекрати делото за екстрадация, след като САЩ оттегли искането си българката да им бъде предадена, ние ще бъдем там, за да им припомним, че е имало такова дело," убедени са протестиращите.