Повечето софиянци одобряват приспиването на агресивни кучета
Повечето софиянци одобряват приспиването на агресивни кучета / снимка: БГНЕС, архив

35% от столичаните искат кучетата, които не намерят стопанин, да бъдат приспивани. Това показват резултатите от представително проучване на „Алфа Рисърч", направено по поръчка на общината след инцидента в кв. „Малинова долина".

Евтаназията се подкрепя особено силно за агресивните кучета, като 72 на сто от участниците настояват за агресивно да се счита всяко куче, което застрашава здравето и свободното придвижване на хората, а не само онова, което вече е ухапало човек. 81% от хората одобряват евтаназирането на кучетата от кв. „Малинова долина". Друга една трета от столичани са за кастрацията, 22,6% - са за прибирането в приюти, а малко под 10% - за осиновяването. 68% от софиянци признават, че кастрацията и връщането на кучета на място не може да бъде единственият метод за решаване на проблема.

Около 3/4 от хората са за намаляване на изискванията при строеж на приюти и отваряне на места за временно настаняване на животните.

Най-високо одобрение среща предложението за високи глоби за онези стопани на кучета, които изоставят любимците си или тяхното потомство (над 90%). На второ място сред най-одобряваните мерки, предложени от софийската управа, е осиновените кучета да се отглеждат в дома на осиновителя (88,1%). От същия порядък е и искането да се забрани със закон отглеждането на кучета на улицата - 72% подкрепа от софиянци.