Отмениха гей парада заради опасност от сблъсъци
Отмениха гей парада заради опасност от сблъсъци / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отмениха гей парада заради опасност от сблъсъци
64908
Отмениха гей парада заради опасност от сблъсъци
  • Отмениха гей парада заради опасност от сблъсъци

Гей парадът, който трябваше да се проведе в столицата на 22 юни, е отменен заради опасност от сблъсъци. Отлагането е по молба на Столична община и МВР. От организационния комитет на „София Прайд" посочват, че би било егоистично и безотговорно към всички участници, ако знаят, че има опасност за живота и здравето им, и я пренебрегнат. Като вероятна дата за провеждането му един от организаторите- Михаил Вучков, посочи денят на София -17 септември. Шествие срещу организирането на гей паради у нас обаче ще се проведе, обявиха футболните привърженици и представителите на националистически формации.

Според Десислава Петрова, член на организационния комитет на „София Прайд", шествието не цели да предизвиква напрежение по улиците на столицата. По думите и участниците от парада ще се включат в протеста пред Министерски съвет в събота, където ще раздават на участниците знамената на мира:

„Организационният комитет официално подкрепи протестите, които се случват в момента, тъй като смятаме, че те са абсолютно справедливи. Донякъде решението да отменим датата на "София Прайд" е в тази насока, за да не правим две отделни мероприятия и две отделни събития, а да бъдем всички заедно".

Според Елена Ваташка от Сдружението на българските футболни привърженици политиците трябва да се противопоставят на „София Прайд", като посочи, че и Българската православна църква е срещу организирането му. Тя обяви, че шествие срещу гей парада ще се проведе:

„Ще организираме протестно шествие. Заявяваме го отсега, това е най-коректно и най-почтено. Това шествие има за цел да покаже на Столична община и на всички политици в парламента и извън него, че този въпрос е изключително важен и те трябва да изразят мнение по него. Дали ще има точно на 22 юни гей парад или не, за нас проблемът остава. Затова шествие ще има в събота".

Според организаторите на "София Прайд" провеждането му ще допринесе за кандидатурата на София за европейска столица на културата 2019.