/ БГНЕС
Отбелязваме годишнина от гибелта на Христо Ботев
101720
Отбелязваме годишнина от гибелта на Христо Ботев
  • Отбелязваме годишнина от гибелта на Христо Ботев
Церемония, посветена на 143-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България, ще се проведе пред бюст-паметника на поета-революционер в Борисовата градина в София от 11.30 ч.

Като ден на Ботев и на загиналите за свободата на България 2 юни официално се отбелязва от 1901 г., когато на честванията на връх Околчица присъстват Ботеви четници. От 1948 г. на този ден точно в 12.00 ч. всяка година сирените в цялата страна ни приканват към едноминутно мълчание в памет на героите.
 
Вой на сирени ще огласи страната в почит към паметта на Ботев

В програмата пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина ще участват актьорът Христо Чешмеджиев, мъжки вокален ансамбъл „България” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски, Гвардейският представителен духов оркестър. Стихове за Ботев ще рецитират учениците Божидар Хаапанен от Националния учебен комплекс по култура и Рада Матева от Частно основно училище „Изгрев”.
 
Слова ще произнесат писателите Здравка Евтимова и Никола Инджов. Събитието се организира от Столичната община, Министерството на отбраната и фондация „Христо Ботйов”. От 10.30 ч. при паметника на Васил Левски и пред гроба на Иван Вазов до църквата „Св.София“ ученици от столични училища ще четат стихотворения от Ботев и Вазов.