Организират протест срещу високите сметки за парно
Организират протест срещу високите сметки за парно / снимка: БГНЕС, aрхив
Организират протест срещу високите сметки за парно
61076
Организират протест срещу високите сметки за парно
  • Организират протест срещу високите сметки за парно

Общонационален протест срещу високите сметки за парно се организира в неделя, съобщиха от граждански организации, които се противопоставиха на монопола на Топлофикация. Те настояват да има индивидуални договори с абонатите и алармират за над 350 законови нарушения, сред които е формирането на прогнозните сметки на абонатите. Според тях плащането на прогнозни сметки е незаконно, авансовите фактури са забранени в цяла Европа, а сградната инсталация трябва да служи не за отопление, а за пренос на енергия.

Протестът ще е в 11.00 часа в София пред МИЕТ, а също и в Благоевград и Сандански, като ще подкрепи и протестите срещу цените на тока. Очаква се в протестите да се включат и други градове в страната.

Всички, които имат завишени сметки за парно, да не ги плащат, докато не получат изравнителната си сметка. Това призова Дончо Дудев от неформалното гражданско сдружение, организиращо протеста. „Когато държавата я няма, кой защитава потребителите? Съдят те със съдия изпълнител за един ден, ти ги съдиш години. Смятам, че силата е в нас - ако стане масово, може да се промени", каза той и допълни, че освен в София протести ще се организират в Благоевград, Сандански, Пловдив, Лом. „Надявам се всички, които са недоволни от това, което се случва, да дойдат. Колкото повече, толкова по-добре", каза Дудев.

Основното настояване на протестите ще е да има възможност за индивидуални договори. Сред част от нарушенията в работата на Топлофикация е, че сметките са неразбираеми, отбеляза Дудев. „Другото - прогнозно количество. Що за термин е това? Той като пазарува в магазина хляб и кисело мляко, те му продават пак същото количество прогнозно на база миналата седмица или той си избира какво да си купи и на каква цена? Искаме индивидуални договори", обясни той.

От „Топлофикация-София" заявиха, че не са доставчик на топлоенергия, а са топлопреносно предприятие. Това е важно, защото само доставчик може да сключва индивидуални договори. Във фактурата на всеки обаче пише, че дружеството е доставчик, изтъкна още Дудев.

По думите му формулата, по която се смята потребеното количество топлоенергия, е грешна. „Когато дойде при мен търговец, аз имам правото да кажа: искам ваша услуга при еди какви си условия и аз да мога да преценя дали това е изгодно за мен. Нека да имам правото на едномесечно предизвестие и да кажа „Не искам да потребявам вашите услуги" и да мога да се откажа. И другото: не искам да плащам за това, че тръбите минават през апартамента. Нека ми плащат те на мен, че тръбите минават през частна собственост", обясни той.

Гражданите осъдиха и обясненията на Топлофикация, че съседите се крадат един друг и на това се дължат част от разминаванията в сметките.

След скандално завишените сметки за декември „Топлофикация-София" направи своя проверка, в която откри допуснати грешки само в два блока. Сметките на тези 113 домакинства ще бъдат коригирани, а всички останали ще платят това, което са получили като прогнозна сметка. По време на проверките стана ясно, че половината от абонатите на дружеството са получили два пъти по-високи сметки от очакваното повишение с 21 %. Това е и една от основните причини за протеста в неделя, обясниха още гражданите.