Намаляват такса смет за фирмите в София
Намаляват такса смет за фирмите в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Обмисля се вариант да се намали такса смет за столичани, които ще бъдат засегнати от презонирането на София, каза председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов. В края на миналата година се взе решение някои от столичните райони да преминат от една зона в друга, като по този начин данъкът, който ще плащат ще е по-висок.  Иванов обаче уточни, че това е само един от вариантите за промяна в „такса смет”, който се обсъжда. Той обаче заяви, че за фирмите таксата ще бъде намалена с два промила – от 12 на 10 промила.

Идеята да се намали такса смет за столичните фирми се роди успоредно с проектите за прерайонирането, уточни Андрей Иванов. “Засега го разглеждаме само за фирмите, тъй като винаги сме твърдели, че при бизнеса този проблем е доста по-тежък и по-сложен. Ние сме длъжници и на гражданите, защото методиката, по която се определя такса смет, не е най-справедливата. Не ни остана време, обещаваме, че в следващия мандат ще го свършим. Винаги сме мислили в посока за използваме всяка възможност да направим този данък по-справедлив в София. И сега обсъждаме тази възможност, но знаете, че градът трябва да се издържа все пак, кризисна година е, бюджетът не достига дори за това градът да живее нормално”, каза Иванов.

Вчера зам.-кметът по финансите Минко Герджиков заяви, че „такса смет” за фирмите ще се намали с 2 промила, като по думите му това е препоръка на Европейската комисия, за да се доближи приходът от хората и от фирмите. Сега 32 процента от приходите от такса смет са от хората, а 67 на сто - от фирмите.

От началото на тази година се вдигна данък сгради на около 90 000 собственици на имоти в София след въвеждане на промените в зонирането на столицата. Очакваните приходи в общинския бюджет от това са 3 млн. лв.

От трета във втора зона преминава цялата Витошка яка, която обхваща Драгалевци, Симеоново, вилна зона Малинова долина и Княжево. Киноцентър, Зона Б 18, района на Централна гара посока центъра и Банишора също вече ще бъдат в по-скъпата втора зона.

От втора в първа зона ще бъдат преместени кварталите Зона Б5, Крива река и долната част на Лозенец - до бул. „Джеймс Баучер".

Над 82 на сто от столичани пък имат собствен апартамент, сочи още общинската справка. Като пример Минко Герджиков посочи различните суми в отделните зони, които плащат собствениците на панелен апартамент, който не е единственият им недвижим имот.

Гарсониера:

I зона - 94 лв.
II зона - 75 лв.
III зона - 63 лв.
IV зона - 42 лв.

Двустаен апартамент /около 60 кв.м./

I зона - 125 лв.
II зона - 100 лв.
III зона - 84 лв.
IV зона - 56 лв.

Тристаен апартамент /около 80 кв.м./

I зона - 167 лв.
II зона - 133 лв.
III зона - 112 лв.
IV зона - 75 лв.

Увеличението ще бъде по-голямо за луксозните сгради, които са ново строителство на по-малко от 5 години. Там разликите в зоните достигат и до максимум 90 лв., обясни още Герджиков.