Градят канализация с европари в столичните квартали „Бояна, „Драгалевци и „Симеоново
Градят канализация с европари в столичните квартали „Бояна, „Драгалевци и „Симеоново / снимка: Министерство на околната среда и водите
Градят канализация с европари в столичните квартали „Бояна", „Драгалевци" и „Симеоново"
91042
Градят канализация с европари в столичните квартали „Бояна", „Драгалевци" и „Симеоново"
  • Градят канализация с европари в столичните квартали „Бояна", „Драгалевци" и „Симеоново"

Елитните столични квартали „Бояна" , „Драгалевци" и „Симеоново", както и още шест жилищни комплекса вече ще имат канализация. Това стана ясно след подписването на договор за финансиране на съответния проект между екоминистъра Ивелина Василева и кмета на София Йорданка Фандъкова. 4,4 млн. лева от Оперативна програма „Околна среда" ще отидат за изграждане на ВиК мрежа в районите, където досега такава липсва.

Жителите на едни от най-скъпите столични райони най-накрая ще се сдобият с канализация. Освен за южните части на София, пари да подмяна на ВиК мрежата или изграждане на такава ще има и за „Орландовци" и „Кремиковци". Министърът на околната среда Ивелина Василева посочи, че стойността на проекта е малко над 5 млн. лева, като ведомството отпуска почти 4,5 млн. от тях.

„За да подобрим състоянието на ВиК мрежата, да бъдат подобрени услугите с намаляване на течове и филтрация, да бъдат изгради канализация и колектори в районите където хората дълго време чакат това", каза Василева при подписването на договора.

Столична община ще инвестира собствени 800 хиляди лева в канализацията, стана ясно от думите на кмета Йорданка Фандъкова. „На територията на Столичната община са строени жилищни райони и населени места без канализация. Това безспорно е един от сериозните екологични проблеми на града. Започваме работа по подготовката на регионалното прединвестиционно проучване, което ще ни даде възможност да подредим приоритетите, да намерим и да подготвим и подготвим проектите си така, че да бъдат възможно най-ефективни", каза градоначалникът.

Столичната община ще кандидатства за европейско финансиране и за подмяна на ВиК мрежата в централната част на града.