/ iStock/Getty Images
Деветото издание на фестивала за експериментално изкуство "180 градуса" очаква участници от цял свят. Сред артистите са двойката Кети Маринова и Стефан Прохоров, германския композитор с еквадорски корени Андреас Едуардо Франк, танцьорката Леа Буркарт (Германия), режисьорката Ксения Раввина (Русия), хореографката Марион Дърова и композитора Ян Брауер (Германия), съобщават организаторите.

Творчески експерименти пред публика ще покажат още танцьорката Наташа Вергилио (Бразилия), музикантът Мирян Колев и визуалният артист Оле Меерганс (Германия). Комбинирани в три артистични екипа, всички те ще си партнират, вдъхновени от темата на фестивала Existinct. Към тях се присъединяват български и германски студенти от международната академия на Ensemble Modern (IEMA), които ще обединят усилия и обменят опит в лабораторията за студенти и млади професионалисти. 

Действието се развива на живо на пет локации в столицата - "Топлоцентрала", "Гьоте институт", Студентския дом, "Фабрика 126" и The Steps.

Фокус в програмата (23-29 юли) тази година е темата за ролята на изкуството в обществото. В рамките на симпозиум, модериран от драматуржката Флорънс Рукщул (Германия), Михаела Добрева и Александър Хаджиев (България), представители на културната сцена ще разговарят за функцията на изкуството днес и ще формулират утопии и общи ценности за сектора и неговото развитие. 

Съпътстващата програма предлага още работилница за импровизации и ансамблово свирене, ръководена от германския флейтисит и съосновател на ансамбъл "Модерн" - Дитмар Визнер. 

Както всяка година, отново ще има конкурс за късометражен ням филм Videomotion. Финалистите сред филмите ще бъдат озвучени на живо с импровизация от гост музикантите на фестивала. Победителят ще бъде избран от публиката в последната вечер.

 Откриването е на 23 юли в "Топлоцентрала" с пърформанс на ученици от столичните училища по изкуствата.

Всички събития от фестивала са с вход свободен. 
 
БТА