Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова / БТА
Вече имаме проучване, което доказва, че Княжевският лифт може да се възстанови по съществуващо положение. Това е единственият вариант, при които възстановяването може да се случи в обозримо бъдеще и аз ще разчитам на всички вас за довършване на тази знакова за София кауза.

Това обяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова на тържествената онлайн сесия на Столичния общински съвет по повод Деня на София.

Поискахме да направим обследване с външни експерти, което да покаже възможните начини за възстановяване на Княжевския лифт. Преминахме през съдебна процедура със собственика на лифтовете, която спечелихме, каза кметът.

Проверяват технически възможно ли е възстановяването на Княжевския лифт

Тя информира също, че вчера е получила писмо от председателя на парламента, с което е уведомена, че депутатите са приели промени в правилника им, който има силата на закон, и са определили нови зони за охрана около двете сгради на парламента, които съвпадат точно с ползваните до момента места за паркиране. Искрено се надявам, че новите зони за охрана не означават безплатно и безразборно паркиране около пл. "Св. Ал. Невски" и вярвам, че с вас по тази тема ще имаме пълно единодушие, каза кметът пред общинските съветници. Фандъкова припомни, че СОС прие с пълно мнозинство решение за прекратяване на споразумението с парламента за ползване на 185 паркоместа на пл. "Св. Ал. Невски" и пл. "Княз Александър I". Водих лично разговори с ръководството на Народното събрание и ги уведомих, че могат да ползват 50 места и да заплащат за тях, като всички софиянци. Предложихме ограничаване на местата за всички институции и премахване на безплатните служебни абонаменти на държавни институции и на Столична община, припомни столичният кмет.

Възстановяват Княжевския и Драгалевския лифт без да пипат плана на Витоша

Тя честити празника на София. Днес честваме вековната история на съзиданието на града ни - камък по камък, улица по улица. Преди седмици прочетох Юбилейна книга на град София издадена през 1928 г. по времето на кмета ген. Владимир Вазов, за да ознаменува 50 години от историята на София като свободен град. В тази книга, писана от най-известните учени по онова време, е останала историята на градежа, каза столичният кмет.

Вярвам, че заедно ще оставим страници на градежа в книгата на София. Нека мъдростта, която е символът на града ни, да бъде в нашите решения. Пожелавам на всички ни да сме амбициозни, решителни и мъдри в работата ни за София, каза още Фандъкова
БТА