Подновяване на Княжевския и Драгалевския лифт към Витоша може да се случи и без промяна в плана за управление на природен парк „Витоша”.

Около това мнение се обединиха столичният кмет Йорданка Фандъкова, екоминистърът Емил Димитров и земеделският министър Десислава Танева, предава NOVA.

Според тях, може да се използват старите фундаменти и старото трасе. От „Витоша ски” също искат ремонтите да се случат възможно най-скоро, но смятат, че трябва да има законови промени преди това.

„Работим за това да възстановим Княжевския лифт в съществуващите стъпки. Не е необходимо изготвянето на специализиран устройствен план”, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

Според главния архитект на София променя в устройствения план за управление на парк "Витоша" може да означава отлагане на ремонта едва за догодина. 

„Може да се пристъпи директно към изготвяне на технически проект, който да стигне до разрешение за строеж, и да се пристъпи към конкретни действия за възстановяване на лифта", категоричене главният архитект Здравко Здравков. 

На такова мнение са и министрите на земеделието и на екологията. „Ако искате, може да зачакаме 20 години и тогава да започнем да строим, но нашите деца не биха били съгласни", посочи  министърът на околната среда и водите Емил Димитров. 

„Ще има пълна мобилизация и най-бързи решения, така че планината да стане по-достъпна и по-полезна и да отговори на исканията на софиянци", заяви министърът на земеделието Десислава Танева. 

Стопанинът на лифтовете "Витоша ски" не бе поканен на днешната среща. От дружеството неведнъж са декларирали, че искат да пуснат в експлоатация лифтовете до Витоша.

Твърдят, че те са прекалено стари и опасни и няма световен производител, който да иска да ги ремонтира или подмени при сегашната инфраструктура. Затова и не е ясно как ще се развие дългогодишната сага не само с лифтовете до Витоша, но и с тези в самата ски зона. 
nova.bg