/ БГНЕС
"Преди 1677 години 318 епископи от всички краища на Стария свят се събират в нашия град, тогава Сердика, за да възстановят мира в църквата. Съборът не преминава без раздори и скандали и затова не става Вселенски, но печели името Канонотворчески, защото затвърждава "Символа на вярата" за целия християнски свят и до днес", написа кметът на София Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

Почитаме Светите София, Вяра, Надежда и Любов

30 години по-рано тук император Галерий провъзгласява "Едикта на толерантността", с който отменя преследването на християните и им дава равни права с тези на останалите граждани на Римската империя. Това са събития, променили хода на историята и вплетени в темелите на града ни, разказва още тя.

Борисов: Промените са видими и са към по-добро

Единението и равноправието са крайъгълни камъни на нашето разбиране за справедливост и общност, смята градоначалникът.

"Днес, когато посрещаме празника на града ни без обичайните тържествени събития, да помним, че голямото тържество е тържеството на нашата заедност.
Историята на града ни показва, че разделението отпада пред стремежа за близост, че себичността е напразна пред желанието за взаимопомощ, че отрицанието е нетрайно пред съзиданието, че историята на днешния ден се пише с мисълта за утре", пише Фандъкова.

София празнува с изложби, безплатен вход в музеи и музика

Празнувайки вярата, надеждата и любовта, да помним, че техният смисъл е в нашата общност. Това е силата, която устоява на неволите на времето.
Градът ни е пазител на история, която пишем заедно - със свободен избор и с мъдрост.

Скъпи софиянци, бъдете здрави! Нека вярата, надеждата и любовта бъдат плодовете на нашите усилия. За да пребъде София! Честит празник! - завърши кметът на София.
 
Честит празник, София!

Преди 1677 години 318 епископи от всички краища на Стария свят се събират в нашия град, тогава Сердика, за да възстановят мира в църквата. Съборът не преминава без раздори и скандали и затова не става Вселенски, но печели името Канонотворчески, защото затвърждава "Символа на вярата" за целия християнски свят и до днес. 30 години по-рано тук император Галерий провъзгласява "Едикта на толерантността", с който отменя преследването на християните и им дава равни права с тези на останалите граждани на Римската империя. Това са събития, променили хода на историята и вплетени в темелите на града ни. Единението и равноправието са крайъгълни камъни на нашето разбиране за справедливост и общност. Днес, когато посрещаме празника на града ни без обичайните тържествени събития, да помним, че голямото тържество е тържеството на нашата заедност. Историята на града ни показва, че разделението отпада пред стремежа за близост, че себичността е напразна пред желанието за взаимопомощ, че отрицанието е нетрайно пред съзиданието, че историята на днешния ден се пише с мисълта за утре. Празнувайки вярата, надеждата и любовта, да помним, че техният смисъл е в нашата общност. Това е силата, която устоява на неволите на времето. Градът ни е пазител на история, която пишем заедно - със свободен избор и с мъдрост. Скъпи софиянци, бъдете здрави! Нека вярата, надеждата и любовта бъдат плодовете на нашите усилия. За да пребъде София! Честит празник!

Публикувахте от Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova в Четвъртък, 17 септември 2020 г.