ДСБ-Средец: Преференциалното паркиране в центъра затруднява движението
ДСБ-Средец: Преференциалното паркиране в центъра затруднява движението / cнимкa: Sofia Photo Agency

Преференциалното паркиране в центъра на София, въведено скоро, е затруднило движението, смятат от ДСБ-Средец. От организацията са започнали работа по проект "Зелена зона София". С него се предлага да отпадне служебния абонамент за паркиране в обособената „Синя зона”. Освен това ще се иска и преустановяване на монопола на "Паркинги и гаражи". „От както е въведено преференциалното паркиране в София, спирането в централната част е станало още по-трудно. Центърът е станал още по-мръсен”, отчитат от ДСБ -Средец.

Според заместник-кмета по транспорта в София Александър Цветков има какво да се подобри в режима за преференциално паркиране. Има недоволство сред живеещите в рамките на „синя зона”.

Кметът на район Средец Маргарита Гутева застана зад идеята да се разшири обхвата на зоната за преференциално паркиране. Така ако има възможност да се паркира най-много в района на четири карета, близки до адреса на собственика на колата, намирането на свободно място ще е по-лесно. Освен това според нея е добре служебният абонамент да е не както сега до 19.30 ч., а до 18.30 ч.

Общинският съветник Вили Лилков смята, че центърът трябва да върне своята зона за обитаване. По последни данни десетки хиляди са се отказали да живеят в централната част на столицата и тя се е превърнала в зона само за обслужване. Според него служебният абонамент трябва да се забрани и да се премине на принципа на преференциално паркиране, който важи и за живеещите. Лилков е на мнение, че дружеството "Паркинги и гаражи" трябва да се грижат за чистотата на местата за паркиране, а не почистването има да се осигурява с пари от такса смет, събирана от софиянци. Като цяло трябва да се реши проблемът с влизането с кола в центъра. Да няма служебен абонамент и да се разшири периметъра за правото на паркиране на живеещите в центъра.