/ iStock/Getty Images
Под 50% е станала посещаемостта в детските ясли в София, откакто градините са станали безплатни за родителите. За този проблем са съобщили директори на среща със зам.-кмета по финансите и здравеопазването на София Дончо Барбалов. За това съобщи самият той във Фейсбук. 

В публикацията си Барбалов отчете основните акценти от срещата: "Предстоящите промени в изискванията към работещите в детските ясли беше една от темите, които обсъдих на съвещание с директорите на общинските самостоятелни детски ясли (СДЯ) в София. Експертите са на мнение, че с промените в Наредба 26 и възможността в яслите да работят и педагози, а не само медицински сестри, има шанс да се преодолее кризата с персонала в детските заведения", споделя зам.-кметът.

По думите му директорите са се оплакали, че откакто яслите са станали напълно безплатни за родителите, посещаемостта е паднала под 50%. "Не е редно да "пазиш" мястото, а детето ти да не посещава градината. В същото време родителите на други деца са принудени да плащат за частни забавачки, поради недостиг на места в общинските", коментираха специалистите. 

Беше констатирано, че средствата, отпускани от държавата за издръжка на детските заведения не са достатъчно. Държавно делегираните бюджети не покриват увеличените разходи за детските заведения, поради високата инфлация и скока на цените на енергоносителите, оплакаха се от общинските СДЯ, констатира още Барбалов.
 
На срещата е обсъдена и организацията на работа в детските заведения. "Предложението на директорите е от тази есен да се дава възможност на родителите да се включват в работата в яслите за по 4 часа на ден. Ако желаещите са много, ще бъде изработен график за редуването им. "Така родителите ще могат отблизо да видят как преминава един ден в детската ясла и какви са задълженията на персонала. Ще са по-спокойни, като видят действителната грижа за техните деца", коментира д-р Моника Чеуз, директор на дирекция "Здравеопазване" към Столична община.