Червените общински съветници няма да подкрепят столичния бюджет 2014
Червените общински съветници няма да подкрепят столичния бюджет 2014 / снимка: БГНЕС
Червените общински съветници няма да подкрепят столичния бюджет 2014
70058
Червените общински съветници няма да подкрепят столичния бюджет 2014
  • Червените общински съветници няма да подкрепят столичния бюджет 2014

Общинските съветници от БСП няма да подкрепят бюджета на Столична община за 2014 година, който ще се гледа на утрешното заседание на Столичния общински съвет. Като причина червените общинари изтъкнаха, че имат различни виждания за това как трябва да бъдат разпределени средствата в него и как да бъдат наредени приоритетите.

От ГЕРБ побързаха да отговорят, като по думите им няма нужда от излишно политиканстване, а бюджетът за 2014-та е „бюджет на европейското доверие към София".

По думите на председателя на градския съвет на БСП Калоян Паргов няма как от партията да подкрепят бюджет, изготвен от хора, които не са решили нито един сериозен проблем на софиянци. "Де факто, този бюджет 400-500 млн. лв. са свързани с привлечени средства от еврофондовете и заемни средства за големи инфраструктурни проекти, които за съжаление всяка година преписваме на редовете, тъй като имаме неизпълнение на тези проекти. И де факто какво остава - един бюджет от под 1 млрд., от който имаме едва сто милиона, с които можем да правим някаква политика, свързана с проблемите на гражданите", каза Паргов.

От БСП са внесли проект за промени в разчетите на общината миналата седмица.Председателят на групата социалистите Милка Христова критикува приоритетите в новия бюджет.

"Притежава ли Столична община капацитет да изпълни своята амбициозна инвестиционна програма за 2014 година", попита тя и допълни, че съществуват реални опасности това да не се случи.

От мнозинството от ГЕРБ пък подходиха иронично към критиките на червените си колеги и ги обвиниха в празно говорене. Председателят на СОС Елен Герджиков заяви, че излишното политиканстване и празното говорене по темата е излишно. Той подчерта, че това е най-големият бюджет в историята на София и има рекордна амбициозна капиталова програма.
Председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева сподели впечатлението си, че проектът за промени на БСП е "копи/пейст" на предложението от 2013 година.

Общинските съветници от БСП опровергаха твърденията, че кабинетът "Орешарски" спъва работата на общината, като подчертаха, че днес правителството прие решението да подпомогне Столична община чрез средства от инвестиционната програма, като 6 милиона лева ще отидат за детски градини, 3,5 милиона - за Софийския университет и близо 5 милиона - за УНСС. От ГЕРБ припомниха, че по времето на Борисов бяха отпуснати 14,5 милиона лева само за детски градини.