Билетът за транспорт на софиянци скача на 1,60 лв., глобата - 40 лв.?
Билетът за транспорт на софиянци скача на 1,60 лв., глобата - 40 лв.? / БГНЕС
Билетът за транспорт на софиянци скача на 1,60 лв., глобата - 40 лв.?
85486
Билетът за транспорт на софиянци скача на 1,60 лв., глобата - 40 лв.?
Билетът за транспорт на софиянци скача на 1,60 лв., глобата - 40 лв.?
  • Билетът за транспорт на софиянци скача на 1,60 лв., глобата - 40 лв.?
  • Билетът за транспорт на софиянци скача на 1,60 лв., глобата - 40 лв.?

От 1 юни билетът за столичния градски транспорт става 1,60 лв. Предложението е на Центъра за градска мобилност и предстои да бъде обсъдено от общинските съветници.

Зам.-кметът по транспорт Любомир Христов пък настоява глобата за нередовни пътници да се удвои на 40 лева. А ако гратисчията не плати на място, актът му да струва 200 лева.

Цените на картите за градския транспорт ще се запазят.

Разработват нова таксуваща система за пътувания в столицата

Промените се очакват да влязат в сила от юни, но дали ще има увеличение и какво ще бъде то - решението е в ръцете на Столичния общински съвет. По всяка вероятност, обаче общинарите ще настояват цената да бъде 1,50 лв. Според изпълнителния директор на ЦГМ Симеон Арнаудов към момента едва 15% от пътниците използват билет, а с повишението на цената се надяват той да остане в историята.

"Съществуващото разпределение на пътуванията в столицата показва относителен дял от 15% използване на единични билети, 23% за абонаментни карти по редовната тарифа и 62 % преференциална карта, които дават една значителна отстъпка за пътуващите", поясни Арнаудов.

Целта на предложенията е да се стимулира именно използването на абонаментните карти. Той обясни, че стойността на едно пътуване с месечна карта за наземен транспорт излиза 0,44 лв., а за метро - 0,38 лв.

Ресорният зам.-кмет Любомир Христов коментира, че има основание за повишение на цената на билета.

Хиляди софиянци пред запор на заплатата за неплатен билет за градския транспорт

"Неведнъж сме казвали, че усилията са насочени към това да се стимулират хората, които пътуват с редовни документи, т.е. дългосрочни, използват честно градския транспорт и съответно цената на тяхното пътуване да бъде възможно най-ниска", поясни той.

Зам.-кметът обаче ще настоява за повишение и при глобите за нередовни пътници.

"40 лева да бъде глобата, която се заплаща на място. И 200 лева с акт за тези, които откажат да я платят на място. Глобата трябва да бъде с размер, достатъчно висок, за да играе разубеждаваща роля, към потенциално нарушители. Не трябва да бъде поносима или приемлива, по този начин се стимулира нарушението", заяви Христов.

Неправителствени организации вече се обявиха против повишението на цената на билетчето.

Новата тарифна политика на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) предлага въвеждането на три нови превозни документа - месечна карта - "метро плюс", с която ще може да се използва железницата и един наземен транспорт, тридневна карта за всички линии на цена от 10 лева и туристическа карта "София" на цена 20 лева.

С цел намаляване на цената на пътуването за хората, които редовно използват обществен транспорт се предлага въвеждането на нова месечна карта - "метро плюс" за метро и една линия наземен транспорт на цена от 43 лв. Картата дава възможност за пътуване в метрото плюс още една линия от наземния градски транспорт.

Центъра за градска мобилност предлага още тридневна карта за всички линии на цена от 10 лв., която да даде възможност за по-привлекателен тарифен план за пътниците, желаещи да осъществят повече пътувания в определени дни. Тази карта би могла да се ползва например в петък, събота и неделя или от понеделник до сряда, посочи Арнаудов.

Третият нов превозен документ е карта "София" на цена от 20 лв. Това е продукт, насочен предимно към туристите. Подобна карта се предлага във всички градове в Европа, каза Арнаудов, цитиран от БТА.

Картата предвижда и ползване на преференции при посещения в културни и исторически забележителности. До момента готовност да се включат имат Националния археологически музей, Софийската градска художествена галерия и парка "Врана". Предлага се ползването на тази карта да започне от 1 октомври 2016 г.