Комплексът „Антична Сердика", който се намира в района на столичното Ларго, вече отворен за посетители.

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че това е най-изстраданият проект, който е ръководил, но усилията са си стрували.

За реализацията са осигурени близо 15 милиона лева европейски средства, а началото на проекта започва още по време на първия мандат на Рашидов- през 2011-а година.

Антична Сердика" отвори врати за посетители (ВИДЕО)
netinfo

Сред най-големите атракции е главната улица на Античния град - Декуманус Максимус.

Министър Рашидов посочи, че младите хора в София вече има място, на което да се веселят.

Разходка из стара София: Спирка "Ларгото" (СНИМКИ)

А министър-председателят Бойко Борисов пое ангажимент да продължи развитието на античния комплекс.

Антична Сердика" отвори врати за посетители (ВИДЕО)
netinfo

Този обект го изстрадахме и взехме генерално решение - да извадим историята на повърхността. Да можем всички в центъра на София да се радваме на един уникален обект, какъвто освен Рим, нито една друга европейска столица не притежава. Да ви е честито! Тук да се веселите младите хора - един отворен амфитеатър, да се пеят песни, да танцуват хората, да се радват, обясни министър Рашидов.

Рашидов спря реставрацията на Ларгото

Премиерът Бойко Борисов добави: "Помня още като кмет, пуснаха метрото на 27 метра под земята да мине, за да запазим археологията. Навремето са строили директно върху културно-историческите ни съкровища. Там, където свършва сега музеят, почва 37 кв.м. мозайка - уникална по своята същност, заради нея ще планираме и ще продължаваме да развиваме този музей".

Антична Сердика" отвори врати за посетители (ВИДЕО)
netinfo