Започва пръскането срещу комари
Започва пръскането срещу комари / www.sxc.hu

Предстои пръскане срещу комари в Сливен и региона. Плановото обработване на поречията на трите реки, преминаващи през града и заблатените райони в община Сливен е започнало от 2008 г., съобщи Мария Динкова, гл. експерт в дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт" в Община Сливен.

Заради валежите от дъжд през тази година все още не е извършена обработка срещу комари. Ако климатичните условия позволят, от 26 до 30 юли, ще се направи първата обработка срещу комарите, след което ще последват още две. Обработването ще се извършва със специална техника.

Площите в града, подлежащи да обработка са малко над 1 150 дка. По поречието на река Асеновска /в градската й част/, Новоселска река и Дюлева река. Ще се пръска след 22.30 часа, когато има сравнително малко хора навън. Препаратите, които ще се използват, не са опасни за здравето на хората и са одобрени от Министерството на здравеопазването.

От общината уверяват, че обработката ще се извърши съгласно всички изисквания. Изпратено е уведомително писмо до РИОСВ - Стара Загора. Кметовете в селските райони имат грижата да предупредят пчеларите, за да не се допусне унищожаване на пчелни семейства.