Започва благотворителната кампания за набиране на средства за възстановяване на православния храм в Болград
Започва благотворителната кампания за набиране на средства за възстановяване на православния храм в Болград / Дарик Сливен, архив

С концерт на детски фолклорни състави от І СОУ „Хаджи Мина Пашов”, ІІ ОУ „Хр. Ботев”, ХІ СОУ „Константин Константинов”, ДТА „Тракийче”, XII ОУ  „Елисавета Багряна” и VII ОУ „П.Хитов” в Сливен започва кампанията за набиране на средства за възстановяване на Свято–Преображенския събор „Преображение Господне” в украинския град Болград. Храмът, който е построен още през 1838 г. с труда и средствата на български преселници, основно от Сливенско и Ямболско, бе сериозно увреден от пожар на 26 януари 2012 г., при който куполът бе унищожен.

Ще се проведат няколко благотворителни концерта. На 11 април от 18.00 ч. в зала „Зора” концерт ще изнесе Ансамбълът за народни песни и танци – Сливен. На 17 април зала „Сирак Скитник” ще е домакин на концерт на камерен хор за църковни песнопения при НЧ „Х. Димитър 1937”, с диригент Тодорка Бинева. На 18 април от 18.00 ч. в зала „Зора” ще се състои концертът на хип-хоп група „Сънрайз” при НЧ „Зора 1860” и приятели. Тогава ще се закрие кампанията и ще бъдат обявени резултатите.

Община Сливен, по предложение на кмета Кольо Милев, отпусна 5 хиляди лева за възстановяването.

В навечерието на началото на кампанията в Община Сливен е получено благодарствено писмо до кмета Кольо Милев от Българския културно-просветен клуб „Трендафил” в украинския град Тернопол, чиито членове научили от сайта на инициативния комитет за възраждането на Свято-Преображенския събор в Болград и включването на Сливен в благотворителната кампания. „Поразени сме от факта, че нашите еднокръвни братя от нашата стара родина не са безсърдечни към сполетялата българите в Украйна беда” – пише в писмото.