Ю. Бянкова: Очаква се до една година да се промени начинът на финансиране чрез въвеждането на диагностично- свързаните групи
Ю. Бянкова: Очаква се до една година да се промени начинът на финансиране чрез въвеждането на диагностично- свързаните групи / netinfo

„Смятам, че в края на първото тримесечие ще се подпише анекс към новия Рамков договор", прогнозира д-р Юлия Бянкова, председател на Регионалната колегия на Български лекарски съюз в Сливен и анестезиолог в МБАЛ „Д-р Иван Селимински".

 Тя смята, че анексът ще касае въвеждането на нови клинични пътеки, свързани с дейността „долекуване" за пациенти с онкологични и други, хронично протичащи заболявания, в момент на крайна декомпенсация. Тези болни имат нужна от палеативни грижи. Д-р Бянкова изрази задоволство от подписването на новия Рамков договор и възможността за договаряне на анекси.

„След  като имахме една много дълга пауза от три години без рамков договор, това наистина е постижение. Разликите в общата част са нищожни. Разлики има в приложенията и най-важната разлика е изваждането на главата „Контрол и санкции" и нейното прехвърляне в Закона за здравното осигуряване", каза д-р Бявкова. Тя допълни, че по отношение на извънболничната помощ няма сериозни изменения в Рамковия договор. Запазва се заплащането на такси при общопрактикуващите лекари и има малки корекции в цените на някои медицински дейности.

Една от очакваните промени в болничната помощ е било въвеждането на три клинични пътеки в интензивното лечение. Освен субсидиите, които интензивните отделения получават от Министерството на здравеопазването, се въвеждат три клинични пътеки за пациенти с многоорганна недостатъчност. Д-р Бянкова прогнозира още, че понятието „клинична пътека" ще остане в историята, тъй като това е неудачна форма за заплащане на болнично лечение.

Очаква се до една година да се промени начинът на финансиране чрез въвеждането на диагностично- свързаните групи. Според председателя на сливенската колегия на БЛС, това е един доста по-обективен начин за отчитане на дейност.

„Надявам се да дойде моментът, в който лекарите да практикуват медицина и да престанем да бъдем стожери на бюрокрацията, която повече ни пречи, а не ни помага" допълни в заключение д-р Бянкова.