Светият синод касира епархийския избор от 18 февруари в Сливен, на който бяха избрани двама епископи, кандидати за нов Сливенски митрополит.

Това съобщават от Българската патриаршия.

В него се казва, че Светият синод в пълен състав под председателството на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, е взел решението заради постъпили жалби.

Избират нов Сливенски митрополит

"Светият синод разгледа писмо от 23 февруари 2024 г., на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и въз основа на постъпилите в срок жалби, след като внимателно се запозна с тях реши на основание чл. 89, ал. 2 от Устава на българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) да касира проведения епархийски избор на 18 февруари 2024 година в град Сливен за митрополит на овдовялата Сливенска епархия", се съобщава в решението на Светия синод.

На 25 февруари трябваше да се състои каноничният избор на новия Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от двамата епископи, избрани от епархийските избиратели на 18 февруари в Сливен, митрополитите от Светия синод трябваше да изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит.

Стотици миряни се прощават със сливенския митрополит Йоаникий

На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил - 22 гласа. Те събраха изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове на епархийските избиратели. Тогава в Сливен гласуваха 42-ма избиратели от седемте духовни околии - за общо десет епископи от БПЦ.

Епархийският избор на 18 февруари се водеше от наместника на Сливенската епархия - от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, на когото Светият синод възложи организацията на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Сливенски митрополит.

Това стана след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше начело на епархията в продължение на 44 години.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Димитрина Ветова/БТА