Спряха търсенето на откраднатите мощи на Свети Йоан Кръстител
Спряха търсенето на откраднатите мощи на Свети Йоан Кръстител / DarikNews.bg, архив

Прекратено е разследването на изчезналата частица от мощите на Св. Йоан Предтеча от сливенския храм „Свети Димитър”, където беше изложена за поклонение от края на март. Това съобщи археологът проф. Казимир Попконстантинов, който е и откривател на частица от мощите на Св. Йоан Кръстител през 2010 г. 

Културното министерство е финансирало с 15 000 лева изследванията и научните анализи, които не доказват, че мощите в мраморния реликварии са действително на библейската личност Йоан Кръстител, но сходството е изумително, смятат специалистите. Това са първите мощи в света, считани за част от тялото му, които са подложени на изотопен и ДНК анализ, каза още Попконстантинов. 

„Това откритие е единствено до този момент в световната християнска и библейска археология - да се открие частица от мощите на Свети Йоан Предтеча в археологическа среда, по време на археологически разкопки, и съпроводени с надпис, от който е видно, че преди близо 1500-1600 г. на остров Свети Иван, при построяването на базиликата, която е посветена на Свети Йоан Кръстител, са били донесени частица от мощите му”, обясни той. 

Проучванията на манастира „Св. Йоан Предтеча” на остров Свети Иван ще бъдат финансирани от министерство на културата с 25 000 лв., стана ясно още днес. Обектът не е включен в ексклузивния проект за развитие на културно-историческия туризъм по Южното Черноморие Виа Понтика. В резултат на археологическите проучвания досега е разкрит архитектурен комплекс в южната част на остров Св. Иван, обърната към Созополския залив.

Междувременно тази вечер в 21.00 ч. днес National Geographic Channel ще излъчи филм за мощите на Св. Йоан Кръстител, открити на остров Свети Иван край Созопол. Той се казва „Изгубените мощи на Йоан Предтеча” и анонс за излъчването му тече вече седмица по телевизионния канал. Мощите бяха открити преди две години от екип археолози, ръководени от проф. Казимир Попконстантинов. Във филма ще бъдат показани детайли около разкриването и изследването на мощите от специалисти в България и лабораторията на Оксфордския университет.