Спира работата по укрепване на срутището край крепостта Туида, откриха археологически находки
Спира работата по укрепване на срутището край крепостта Туида, откриха археологически находки / Дарик Сливен, архив

 

Сериозни археологически находки от ранно-византийската епоха – V-VI в. са открити при укрепването на срутището на  западната страна на крепостта „Туида", което започна във вторник. За тях общината е уведомена от наблюдаващия археолог Николай Сираков от Регионалния исторически музей в Сливен, съобщават от общинска администрация.

„Става въпрос за сериозни структури - три напречни зида от западната крепостна стена. Уведомил съм кмета на общината, както и Института по археология при Българската академия на науките, които ще изпратят екип. Тогава ще преценим колко ще трае работата на археолозите. Засега по правило строително-монтажните работи ще бъдат спрени. Ще се постараем да приключим максимално бързо, за да не бавим проекта”, посочи Сираков.

След прекъсването на строително-монтажните работи по срутището, се спира и действието на 16-дневния срок за завършването на обекта.

Срутището се укрепва по проект „Възстановяване на път, общинска собственост, до историческата крепост „Туида”, чрез изграждане на защитно съоръжение за укрепване на активна част на срутище”, финансиран по ОП „Регионално развитие”.