Сливен е домакин на Националната конференция „Читалища в развитие”
Сливен е домакин на Националната конференция „Читалища в развитие” / netinfo

Националната конференция „Читалища в развитие”, организирана от Съюза на народните читалища, ще се проведе на 29 май в Сливен. Домакин на събитието е сливенското Народно читалище „Зора 1860”, откъдето през 1910 година се заражда идеята за национална организация на читалищата в България. След огромна организаторска работа на комитет, оглавяван от Стефан Стефанов Гидиков още през септември на същата 1910 г. в Сливен се излиза с обръщение „за съюзяване на всички читалища и културно-просветни дружества в България”.  В резултат  през пролетта на следващата 1911 г. в София се провежда Учредителен конгрес за изграждане на обща читалищна организация, на който се създава Съюза на народните читалища.

Националният форум е посветен на 25-годишнината от възстановителния конгрес на Съюза на народните читалища. В събитието ще вземат участие Николай Дойнов –председател на СНЧ, Боил Банов – зам.-министър на културата, инж. Кольо Милев – кмет на Община Сливен, Валя Рименова – президентска администрация, проф. д.ф.н. Анастас Герджиков – зам.-председател на СНЧ, членове на Върховния читалищен съвет, читалищни дейци от цялата страна.

В 14.30 в зала „Май” ще бъде открита изложбата „В началото бе книгата” , посветена на 160-годишнината на Библиотека „Зора”, съобщи директорът на библиотеката Мариета Главчовска. В 17.40 часа е премиерата на книгата „Българският пламък – книга за читалищата” на Николай Дойнов, а в 18.00 часа е представянето на фототипното издание на „Юбилеен сборник на   Народно читалище „Зора” 1860–1910 година” от проф. д.и.н. Иван Русев и  Цвета Башева. Тържественият концерт, посветен на 25–та годишнина от възстановяването на Съюза на българските читалища започва в 19.30 часа във фоайето на Община Сливен. На Съюза ще бъде връчен почетен знак на Президента на Република България и званието „Заслужил читалищен деятел” на Михаил Цонев.