Сливен
Сливен / областна администрация Сливен
Модерна система за диагностика и обучение на деца с физически затруднения бе въведена в Регионалния център за подпомагане на процеса на приобщаващо образование (РЦПППО) в Сливен.

Сливен
областна администрация Сливен

Доц. д-р Морис Гринберг, водещ експерт по технологиите с проследяване на поглед и председател на УС на фондация „АСИСТ-помагащи технологии“, представи продукта заедно с колегата си д-р Евгения  Христова. Това стана на среща с участието на зам. областния управител Димитринка Петкова, началника на РУО-Сливен Бисерка Михалева, педагогически специалисти от центъра.
 
Технологията е предназначена за деца и ученици, които са с двигателни проблеми, мускулна дистрофия, аутизъм, с липса, частично или нацяло, на слухови и говорни умения или други затруднения, препятстващи обучението и комуникацията им. Системата им позволява да командват с поглед компютър да изразяват желания чрез посочването на различни символи, да рисуват, а в по-късен етап - и да пишат.

„Основният софтуерен продукт е за комуникация, обучение и писане на текстове, като може да се профилира за нуждите на всяко дете“, съобщи доц. д-р Гринберг. Системата е изключително подходяща и за възрастни след претърпян здравословен проблем или инцидент, довели да загуба на двигателната активност или на говора. По данни на фондация „АСИСТ“, близо 7000 възрастни и деца в България имат нужда от комуникация с поглед. В Сливенска област децата със специални образователни потребности са 400, съобщи Юлия Стефанова - директор на РЦПППО-Сливен.
 
Технологията, предоставена от фондацията, е закупена за Центъра със съдействието на УНИЦЕФ. Започнало е обучението на 10 педагогически специалисти да работят с нея.