Синдикати готвят колективни трудови договори
Синдикати готвят колективни трудови договори / netinfo

„В момента се водят преговори с ръководството на „Миролио” за подписване на колективни трудови договори и нямаме отказ оттам и засега ситуацията е спокойна. Беше затворен един цех, но работниците бяха пренасочени в основното предприятие, освободени бяха 8 работници на една обслужваща фирма”, съобщи председателят на КНСБ в Сливен Тодор Иванов.

Предложение за преговори за подписване на нов колективен договор е отправено и към изпълнителнния директор на „Декотекс” Васил Йовчев и оттам също няма отказ.


По всяка вероятност ще има съкращения в системата на БДЖ, заради ситуацията в комбината Кремиковци, който бе основен клиент на железниците. По същата причина се очакват съкращения и при докерите. От предприятията, които шият на ишлеме и в частност от „Албена” са уверили, че нямат намаление на поръчките.

50 души от ЗММ Сливен получиха предизвестия за освобождаване, като 30 от тях са с навършена пенсионна възраст. Това е в резултат на намалелите продажби на завода.


„Не желаем да нагнетяваме напрежението и работодателите да помислят, че ги притскаме чрез медиите, това е рутинна работа която трябва да се извърши, защото старите договори са приключили. Но призоваваме работодателите да не спекулират с кризата.

Нашата надежда е че ще преживеем по-леко кризата, защото 19 години не сме излизали от нея. Противопоставяме се на призивите спиране на растежа на заплатите и определяне на 13-та заплата, отправен от председателя на Търговско-промишлената палата Божидар Данев, защото по този начен той дава сигнал на работодателите да замразят заплатите. Хората са заработили тези пари и освен това ще ги изхарчат на българския пазар, смята местният синдикален лидер.


„Работодателите заявиха, че ще направят всичко възможно да не освобождават квалифицираните си служители, но ако кризата настъпи по-сериозна в България може да се наложи създаването на структури по подобие на някоганите Дружества за заетост от нико квалифицирана работна ръка. Такова предложение бе направено на работна среща за Южна България с работодатели, синдикати, областни управители, бюра по труда, проведена в Пловдив в понеделник.


Работодателите предлагат и увеличаване на студентите с 10 % в квотите за Висшите учебни заведения, за да бъде намален натиска върху трудовия пазар. Предлага се и задължително изучаване на чужди езици и особено английски поне една година във висшите училища.


Ако българската продукция не може да бъде реализирана в рамките на европейския съюз трябва да се търсят нови пазари ако трябва чрез ООН в Африка, Азия или бивши партньори и със съдействието на държавата”, направи резюме на резултатите от срещата Тодор Иванов.