/ iStock/Getty Images
Наситена и разнообразна програма, посветена на Димитровден - празника Сливен, е подготвила Общината за жителите и гости на града.

Началото ще бъде дадено тази събота, 15 октомври, с ХVIII Международен турнир по борба за кадети „Стоте войводи“. Спортната надпревара ще се проведе в зала „Васил Левски“ от 9:00 часа.

От 11:00 часа в зала „Сливен“, ще се проведе церемония по връчване на дипломите на завършилите студенти от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ на Филиал Сливен към Медицински университет „Д-р Параскев Стоянов“-Варна.

Откриването на художествено-документалната изложба, посветена на 200 години от рождението на Добри Чинтулов, е предвидено за 18 октомври, от 17:00 часа в РБ „Сава Доброплодни“. Събитията продължават с конкурса Мис „Сливен“.

Той ще проведе на 19 октомври в зала „Сливен“. Началото е от 19.30 часа. Лъчове от различни части на града и пл. „Хаджи Димитър“, факелното шествие и церемония за отбелязване на 200 години от рождението на Добри Чинтулов, са организирани на 20 октомври, от 18:00 часа.

Наградата „Д-р Иван Селимински” няма да бъде връчена тази година

По повод бележитата годишнина, след това, от 19:00 часа в зала „Зора“, ще се проведе концерт на смесен хор „Добри Чинтулов“ и ОШИ „Мишо Тодоров“ при НЧ „Зора – 1860“. В контекста на честване на годишнината, на 21 октомври, от 10:00 часа в зала „Май“, ще бъде открита научна конференция на тема: „Будителският XIX век на българите“.

Ученическият турнир по баскетбол, волейбол и футбол за „Купата на кмета“ ще се проведе на 21 октомври от 9:00 часа. Участниците в различните видове спорт от турнира ще играят в зала „Васил Левски“, ОУ „Елисавета Багряна“ и стадиона на комплекс „Ника“.

Проявите за деня продължават с награждаване на участниците в традиционния ученически конкурс за рисунка „Аз и моят град“. То ще се състои в къща „Миркович“ от 11:00 часа.

Празничният концерт, посветен на 125 години от създаването на НЧ „Христо Ботев - 1897“, ще започне в 18:00 часа в зала „Зора“. Концерт-спектакълът на Ансамбъл „ПИРИН“, озаглавен „Между девет планини“ ще се проведе в залата на Драматичен театър „Стефан Киров“ от 19:00 часа.

Международният планински маратон „Хайдушки пътеки“ събира любителите на спорта на 22 октомври, събота, в Природен парк „Сините камъни“. В същия ден, в зала „Васил левски“, от 10:00 часа, ще бъде даден стартът на Националната купа по спортни танци „Туида“.

На 23 октомври, Градът под сините камъни ще бъде домакин на Държавното лично отборно първенство по спортни танци и „Купа Сливен“. Мястото е зала „Васил Левски“.

Празничен концерт събира формациите при Военния клуб на 24 октомври. Началният час е 18:00 часа в залата на Военния клуб. Градската градина събира малките жители на Сливен на 25 октомври. Поводът е „Куклен град - градът на детските мечти“.

Началото е от 10.30 часа. Инициативата се реализира с подкрепата на Общински фонд „Култура“. Кукленото шествие „Цветето“, с участието на артисти от театър „Файъртър“, ще започне от 17.30 часа и ще премине по бул. „Цар Освободител“.

Събитията за деня продължават с церемония по връчване на наградите на Община Сливен за 2021 г. и 2022 г. и тържествен концерт, посветен на 200-годишнината от рождението на Добри Чинтулов. Те ще се състоят в зала „Сливен“ от 18:00 часа.

Вечерта ще завърши с концерт с участието на групите „Хоризонт“ и „Мери Бойс Бенд“. На откритата сцена на пл. „Хаджи Димитър“ те ще представят едни от най-хитовите си песни.

Началото е от 19:30 часа. По традиция, празничният Димитровден, 26 октомври, ще започне с тържествена Света литургия в Катедрален храм „Свети Димитър“ от 8.30 ч. По същото време, в къща-музей „Добри Чинтулов”, ще се състои ритуал по вписване името на носителя на наградата „Добри Чинтулов” в паметната лауреатска книга.

Тържественото заседание на Общински съвет по повод Димитровден ще започне от 9.30 часа в зала „Сливен“. Тържествената церемония по повод празника на града по традиция ще се състои на пл. „Хаджи Димитър“ от 11:00 часа.

Празничният ден ще продължи с куест игра „Аз избирам Европа“. Тя ще се проведе в Градската градина от 11:30 часа. В 12:00 часа, откритата сцена на площад „Хаджи Димитър“ ще посрещне детски и младежки фолклорни колективи от града.

В зала „Сливен“ от 14:00 часа ще бъде представена „Историята на Александър Велики и Дракона“ - спектакъл на Театър на сенките. Откриването на Национална изложба изобразително изкуство - Сливен‘2022 ще се състои в Галерия „Сирак Скитник“ от 18:00 часа.

В рамките на събитиeто ще бъде връчена и наградата „Сирак Скитник“. Били Хлапето и Дийп Зоун Проджект излизат на откритата сцена на централния градски площад в 19:00 часа. Там, 20:30 часа, с празнични фойерверки ще завърши и вечерта.

Програмата за Димитровден ще завърши с концерт с участието на певицата Глория. Проявата ще се състои в залата на ДТ „Стефан Киров“ от 19:00 часа. Предвидените за децата атракциони в района на стадион „Хаджи Димитър“ ще бъдат достъпни за посещение до 26 октомври.

Изложението на традиционни занаяти „Българско е!“ по бул. „Цар Освободител“, ще бъде открито на 24 октомври и ще продължи до 26 октомври.