Бояджик
Бояджик / община Тунджа
Общинска ученическа конференция на тема „Свободата, героите, паметта!” се проведе в село Бояджик. Събитието е по повод 141-та годишнина от Априлското въстание и Бояджишкото клане през май 1876 г. То е част от проявите в програмата за честване на Деня на община „Тунджа” и 30-та годишнина от създаването й.

 Организатори на родолюбивата проява бяха Община „Тунджа”, Кметство село Бояджик, Сдружението на директорите на училища от община „Тунджа” и Народно читалище „Джон Атанасов-1928”, с. Бояджик.

Кклубовете „Традиция“ от градовете  Ямбол и Нова Загора възкресиха с възрожденски плам и енергия образи и картини от деня на избухването на Априлското въстание - 20 април 1876 г., в Копривщица.

Бояджик
община Тунджа



Въстановката на картини от Априлското въстание -  подготовката, кафенето, конака, заптиетата, съдбовния изстрел, Кървавото писмо.
Историята и настоящето намериха единение и това продължи по време на ученическата конференция в салона на Народно читалище „Джон Атанасов-1928“.
Елена Маджарова – кмет на село Бояджик, приветства участниците, жителите и гостите на селото от свое име и прочете поздравителен адрес от кмета на община „Тунджа“ – Георги Георгиев.  

Бояджик
община Тунджа



Втората общинска конференция отново потвърди значимостта на Априлското въстание и Бояджишкия бунт през 1876 г. и доказа, че саможертвата на героите не е напразна.