Пожарникари спасяват жена с инсулт
Пожарникари спасяват жена с инсулт / Дарик Сливен

Сливенските пожарникари спасяваха жена, който получила инсулт и останала заключена в жилището си. Сестрата на пострадалата в 9. 14 ч. на 10 март подала сигнала в пожарната вместо в бърза помощ. Сигналът е подаден именно на тел. 160, а не на 112 или 150. Огнеборците се отзовали на адреса  - 4 блок в сливенския квартал „Колю Фичето", разбили вратата и намерили жената в безпомощно състояние, разказа командирът на екипа главен пожарникар Алекси Велев. Огнеборците извикали бърза помощ и жената била транспортирана до болницата, където по-късно починала.

Велев с риск за живота си участва в спасяването на шофьора на автовоз, който висеше затиснат в кабината над пропаст на няколко километра от Котел. Тогава ситуацията е била много рискована и заради изтичане на гориво и искрене от смачканите акумулатори. Пламен Чечев от същия екип е участвал в потушаването и извеждането на хора при трагичния пожар в Кермен, след който починаха две деца.

Близо 100 пъти са участвали сливенските пожарникари в аварийно-спасителни работи през 2009 г. Най често се налага посещения на катастрофи понякога и извън границите на община Сливен като действията се координират със спасителния отряд на Гражданска защита, обясни началникът на Районно управление „Пожарна безопасност и спасяване", главен инспектор Владимир Демирев.

Понякога огнеборците са викани и да спасяват животни. Преди 3 години в продължение на 2 часа вадили 500 килограмова бременна крава от канал на гараж в сливенското село Сотиря с въже и колани от аварийния автомобил, както и сляпо, хапещо куче от шахта в квартал „Клуцохор". старши пожарникар Пламен Чечев.