Последна присъда за убийство по бързата процедура влезе в сила в Сливен
Последна присъда за убийство по бързата процедура влезе в сила в Сливен / netinfo

Последната присъда за убийство в условията на съкратеното съдебно следствие, произнесена от Сливенския окръжен съд, влезе в сила, защото е произнесена на 9 април в деня, в който излязоха в Държавен вестник законовите промени, които отмениха възможността за постановяване на присъди под минималната и съкратена процедура при самопризнание.

22-годишният Георги Борисов, който уби и обра 65-годишната си баба на 5 декември 2008 година в сливенския квартал „Българка”, получи присъда за убийство от 9 години и 11 месеца лишаване от свобода или една година под минималната за такова деяние.

Това бе потвърдено пред Дарик от говорителя на съда Мартин Данчев.
Борисов ще бъде последният, който се възползва от правото си по отменената процедура.

Общото наказание на убиеца, което той вече изтърпява в Старозагорския затвор, ще бъде по-голямо, защото съдът е добавил 11 месеца лишаване от свобода за кражбата и е завишил наказанието с още 9 и още 4 месеца, заради предишни условни присъди на Борисов за 4 други кражби.

Така общият срок на неговото наказание е 12 години и 1 месец.
Близките на пострадалата не са поискали да участват в делото и не са предявили граждански искове.

В деня на убийството – 5 декември, Георги потърсил подслон при баба си Иванка. Те не са били в добри отношения и покойната не го е пуснала в апартамента. Тогава той й запушил устата с ръка и я удушил. След това й сложил полиетиленова торба и я пъхнал под леглото. Скрил трупа с килим и кашони. Борисов взел пръстените, мобилният телефон и ключовете от апартамента.

Трупът на бабата бе открит на 8 декември 2008 г. от нейната дъщеря. Убиецът бе задържан на следващия ден, а полицаите получиха поздравление за бързото разкриване на убийството от главния секретар на МВР Павлин Димитров.