По план за година ваксинират и маркират 500 бездомни кучета в Община Сливен
По план за година ваксинират и маркират 500 бездомни кучета в Община Сливен / Община Сливен

 

 

Около 500 бездомни кучета на територията на Община Сливен трябва да бъдат обезпаразитени, ваксинирани и да им бъда поставен персонален микрочип в рамките на една година. Това стана ясно след като бе продължен договорът на изпълнителя на услугата – ветеринарна клиника „Привет”.

„От 5 години Община Сливен работи с ветеринарната клиника „Привет” на д-р Мирослав Кожеев. Доволни сме от извършената работа до този момент и затова подновихме договорните си отношения за още една година”, това каза кметът на Сливен инж. Милев през седмицата. От както действа програмата свързана с обезпаразитяването, ваксинацията срещу бяс и кастрацията, популацията на бездомните четириноги на територията на общината рязко е намаляла, отчита статистиката. За 2007 г. са отчетени 270 броя обработени животни, а в периода 2008 – 2011 г. броят е над 800.

В капиталовият бюджет на общината са предвидени 40 000 лв., като с тези средства специалистите от клиниката ще извършват улавяне на бездомните животни, тяхното вътрешно и външно обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс, маркиране с индивидуален микро чип, престой на животното в клиника и съответно връщането му на мястото от където е взето. Обработването на едно куче струва 80 лв., като в цената са включени всички изброени по-горе манипулации.

 

„Ако се докаже, че определени животни са тежко болни или проявяват силна агресия, то те се ефтанизират и обезвреждат в екарисажи”, подчерта д-р Кожлеев. Проблемите, пред които се изправя ветеринарният екип са безотговорното отношение на някой собственици към питомците, враждебното отношение към екоинспекторите и липса на заинтересованост от страна на съдебната власт.

Д-р Кожлеев работи върху предложение към Общинска администрация за създаване на подразделение „Зоополиция”, което да има право да санкционира всеки нарушител по Закона за защита на животните. „В цял свят съществуват подобни подразделения и те работят непрекъснато по отношение на бездомните животни”, уточни той.

За нарушение на закона се смята липсата на регистрация на едно животно, липса на индивидуален микрочип, системното оставяне на питомеца без наблюдение, жестоко отношение към него и други.

Бездомните животни на територията на Сливен са сериозен проблем, затова ръководството на общината увери, че обмисля вариант и за програма свързана с обработката на бездомните котки, чиято популация през последните години се повишава.

Всеки гражданин, който забележи опасна глутница от кучета, застрашаваща човешки живот, незабавно да позвъни на спешен телефон 112.