Пак отложиха делото на ямболския кмет
Пак отложиха делото на ямболския кмет / netinfo

Заради отсъствието на важни свидетели Окръжен съд Сливен отложи за 11 септември делото срещу кмета на Ямбол Кирил Тодоров.

На днешното заседание бяха разпитани петима свидетели, между които общинският съветник Ангел Мирилиев, който се оказа сред главните действащи лица при реализирането на ремонта на главния водопровод на Ямбол. Средствата за този водопровод са отпуснати от Комисията за бедствия, аварии и катастрофи.

Съдът не уважи искането на кмета наказателния процес срещу него да се гледа при закрити врата. Защитата на Тодоров поиска журналистите да напуснат залата с мотива, че процесът се отразява тенденциозно и това влияе върху общественото мнение. Единият от адвокатите заяви, че оставяйки процеса публичен, се нарушават гражданските права на неговия подзащитен. Кметът

Кирил Тодоров е обвинен в нанасяне на финансова вреда на община Ямбол в размер на над 126 461 лева и подведен под отговорност по член 282 за престъпление по служба. В края на 2004 година от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи за ремонт на тласкателния водопровод на града са отпуснати 148000 лева. Според закона за обществените поръчки е трябвало да бъде обявена една обществена поръчка, включваща доставка на тръби и строително-монтажни дейности. От община Ямбол обаче разделят поръчката, за да могат да съкратят процедурата и да спечелят време,. Това се прави, за да бъдат усвоени средствата и да се свърши замисленото по проект, а не с цел злоупотреби, бяха категоричен шефът на дирекция Териториално устройство и развитие Желязко Иванов.