/ снимка: Тина Соколова
Четения, посветени на Захарий Стоянов и 171 години от рождението му, ще се състоят на 31 юли в родното му село Медвен.

Събитието ще се започне от 10 часа в къщата-музей на възрожденеца.

Проф. Захари Захариев от фондация "Славяни" ще представи своя опит за проекция - Захарий Стоянов и нашето време. За биографа на водачите на българската революция ще говори проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет. "Затворите и българщината" е темата на Любомир Котев, писател-изследовател, автор на поредицата "Записки върху Записките". Свое проучване за рода на Захарий Стоянов ще представи уредникът от Историческия музей в Котел Иван Иванов.

Показват експозиция с личното оръжие на поборниците за свобода

В тазгодишното издание на четенията ще участва и РБ "Сава Доброплодни" - Сливен с изложба "Следовникът на Захарий Стоянов - 85 г. от рождението на Стефан Чирпанлиев".

Отличените гимназисти в съпътстващия програмата конкурс за есе "От медвенските пасища до председателството на Народното събрание" ще бъдат наградени от областния управител Минчо Афузов и зам.областния управител Димитринка Петкова, председател на комисията.

Четенията се провеждат за трети път, а целта е да се запази паметта за летописеца, публициста, бунтаря и държавника Захарий Стоянов, да се попълнят празнотите в проучванията за живота и разностранната му деятелност, да се провокира обществения интерес за връщането на възрожденеца в учебните програми.

 
БТА