Още лекарски протести
Още лекарски протести / Дарик Сливен

Възможни са протести на медиците от болничната и извънболничната специализирана помощ, обяви д-р Юлия Бянкова, председател на Регионалната колегия на Български лекарски съюз в Сливен. Причина за това са неизплатени пари от здравната каса за извършена дейност през януари, въпреки че по закон това е трябвало да стане до края на февруари.

На свое събрание Управителният съвет на Регионалната колегия на съюза е обсъждал идеята за протест и предстои да бъде направено допитване до всички медици за тяхното становище и вариантите за формата на протеста. Най-вероятно датата ще бъде първоначално обявената 7 април, но предстоят обсъждания на национално ниво.

На 20 март в София ще се проведе Национална конференция по проблемите на здравната реформа, а на 27 март ще има извънреден събор на Българския лекарски съюз. Д-р Бянкова очаква и на двата форума темата за протестите да бъде засегната и да бъдат взети окончателни решения.

Дори здравната каса да изплати до 7 април средствата за януари, протести ще има. Те ще бъдат срещу наложилата се напоследък практика парите са бъдат забавяни и да се изплаща само процент от извършените дейности.