ВиК Слвен
ВиК Слвен / Дарик Сливен
Най-големи са в Нова Загора- 82,25%, а това се дължи на най-вече на старите тръби и високото потребление
Около 80% са загубите на вода в общините от област Сливен, сочи Регионалното прединвестиционно проучване за ВиК-Сливен. Загубата на вода за Сливен е 74,87 %, за Нова Загора – 85,25 %, за Твърдица е 78,53 %, а за Котел е 82,56%.

Причина за загубите в сливенските квартали „Младост“, „Ново село“, „Даме Груев“, „Българка“ и централна градска е, че част тръбите – стоманени или етернитови, са силно амортизирани, с малки диаметри, без необходимия напор и често авариращи. Същото е положението и в другите населени места. „Проблемът със загубите на вода във водопроводната мрежа на Сливен е от 40 години, а едва през последните 10  са предприети мерки за намаляване на щетите”, съобщи за управителят на ВиК дружеството инж. Севдалин Рашев.

По време на проектите по водния цикъл са подменени над 20 км. тръби,  но това е недостатъчно, за да се намалят загубите на вода. Според Рашев  е необходима подмяната на още около 20 % от тръбите и тогава съществено ще се усети икономия на водата. Общо 220 км. е водопроводната мрежа на Сливен, като по – голямата част от тръбите са стари и компрометирани.  ВиК – Сливен работи в четири направления за намаляване на загубите и повишаване сигурността на ВиК- мрежата. В момента се подготвят апликационните форми за участие с проекти по Оперативна програма „Околна среда“ за новия програмен период. Проектите са насочени към подобряване на инфраструктурата в Сливен и Нова Загора. Междувременно се предприемат и мерки за намаляване на търговските загуби, които са около 10%. 

Дружеството има програма за подмяна на старите и неточни водомери с по- точни измервателни уреди. Работи се и по – създаване на така наречените водомерни зони, което ще позволи по – бързо и ефективно да се откриват авариите, а чрез бързата реакция на аварийните екипи отново ще се реализира предотвратяване на загуби на вода.

 Очаква се одобрението на бизнес плана на дружеството от Комисията енергийно и  водно регулиране. Това, според Севдалин Рашев, няма да се случи преди  месец май. До тогава не може и да се говори за промяна цената на водата.