/ община Сливен
„Вече всичко е в наши ръце и сами можем да си правим планове”, заяви кметът на Сливен  Стефан Радев след като общината отпада от списъка на  общини във финансово затруднение, които подлежат на финансово оздравяване. Радев и припомни, че механизмът е бил въведен през 2015 г.

Следят се 6 ключови показателя за финансите на общините и тези, които по най-малко три от тези показатели не отговарят на заложените стандарти се класифицират като общини във финансово оздравяване.

Те минават в режим, който налага някои ограничения по дейността и самостоятелността им за вземане на решения“, обясни сливенският кмет. Той допълни, че Община Сливен е попаднала в този механизъм още със самото му въвеждане.

„Тя беше общината с най-лоши показатели. Радвам се, че още преди да изтече срокът на оздравителния план излизаме от този списък. Това не бива да ни успокоява. Все още имаме дълъг път по отношение на финансовата стабилизация“, коментира още Стефан Радев.

Той обясни, че по два от показателите – за просрочени задължения и общ размер на задълженията към доставчиците Община Сливен не покрива стандартите на министерството на финансите. „Сигурен съм, че до края на мандата не само ще влезем в тези показатели.

Моята амбиция е да нямаме просрочени задължения към края на мандата. Това ще позволи от там нататък Община Сливен много по-смело да гледа към развитието, към възможностите, към инвестициите в инфраструктурата, в градската среда, в неща, които реално докосват живота на гражданите, а не само да се занимава с решаване на стари проблеми, каквото до сега правим“, каза още кметът.

Той посочи още, че данни за финансовото състояние на Община Сливен могат да се видят на сайта на Министерството на финансите. Сравнението между данните към края на 2016 година и сегашните резултати показва, че просрочените задължения намаляват наполовина - от 18 на около 8 милиона лева.

Общите задължения към доставчици намаляват от 34 на около 17 милиона лева. “Няма община в България, която с по-бързи темпове да подобрява финансовото си състояние от Община Сливен“, категоричен е кметът на Сливен.

По думите му, много важна стъпка, основа на финансовото оздравяване, е успешната облигационна емисия, която емитира Община Сливен. „Редица банкери тогава се изказваха, че заради финансовото състояние, параметрите на лихвите и дългия срок реализацията на емисията е невъзможна. Но ние успяхме.

Много по-добре щеше да е, ако можехме да използваме една такава емисия за инвестиция в бъдещето, в развитието, а не за запълваме „дупки“ от предишното управление. Но така ни се е случило, такава е била задачата, която ни поставя времето, нея сме изпълнили“, заяви Стефан Радев.

Той е убеден, че ако Община Сливен се движи с тези темпове, след година и половина вече ще може да се каже, че се гледа изцяло напред, че няма нищо, което да влече назад от миналото.

Кметът Стефан Радев припомни, че през 2019 година изтичат условията на заема от правителството, който е в размер на 5 милиона лева. „Тогава ще се реши дали Общината ще получи целева субсидия, за да върне заема - един вид да ни бъде опростен.

Надявам се, че изпълнението на плана, подобряване на финансовото състояние, изпълнение на духа на закона ще бъде оценено и този заем ще бъде опростен на сливенските граждани“, каза кметът. Той коментира още, че Община Ямбол има идея да емитира заем от 18 милиона лева.

„Доброто при тях е, че заемът ще е изцяло за бъдещи инвестиции в инфраструктурата на Ямбол. И това е така, защото Общината е била управлявана добре през предходните години“, коментира Радев.

„Най-голямата разлика между финансовото състояние на Община Сливен  сега и преди две години е, че сега то е управляемо и зависи само от нас, ако следваме плана си и ликвидираме въпроса с  просрочените задължения.

От тук нататък можем спокойно да правим планове за бъдещето без да има значими рискове от миналото за общината“, категоричен е сливенският кмет. „Като цяло Общината вече няма да се люшка от запор на запор, от кредитор на кредитор. Ще може да планира парите, които акумулираме всички ние в града ни и те да отиват за инфраструктурата, а не за плащане на лихви на някой кредитор от преди пет години, който е имал нещо да взема и събира. Вече всичко е в наши ръце и сами можем да си правим планове“, убеден е кметът на Община Сливен Стефан Радев.