Национален форум на Съюза на народните читалища се провежда в Сливен
Национален форум на Съюза на народните читалища се провежда в Сливен / Здравка Танева

Националната конференция „Читалища в развитие”, организирана от Съюза на народните читалища, с домакинството на Народно читалище „Зора 1860” се провежда в Сливен.

Националният форум е посветен на 25- годишнината от възстановителния конгрес на Съюза на народните читалища и в него вземат участие Николай Дойнов – председател на СНЧ, Боил Банов – зам.-министър на културата, инж. Кольо Милев – кмет на Община Сливен, Валя Рименова – президентска администрация, проф. д.ф.н. Анастас Герджиков – зам.-председател на СНЧ, членове на Върховния читалищен съвет, читалищни дейци от цялата страна.

„Не случайно Сливен е домакин на тази конференция, защото именно в нашия град се намира едно от най-старите читалища – НЧ „Зора 1860” – каза в при откриването на форума кметът на община Сливен Кольо Милев. Той припомни, че на територията на общината функционират 53 читалища, 15 от които в Сливен. „Общинска администрация работи в тясно сътрудничество с народните читалища, в партньорство с кметствата по населени места организираме всички местни празници, регионални събори и събития.

Общината оказва подкрепа на читалищата за реализиране на проекти за подобряване на материалната им база , така и с финансирането за извършването на ремонти със средства от общинския бюджет. Почти няма населено място, където да не сме направили ремонти и това ще продължи и през следващите години” – подчерта Милев.

Национален форум на Съюза на народните читалища се провежда в Сливен
netinfo

Конференцията се провежда в зала „Май”, във фоайето на която в 14.30 часа ще бъде открита изложбата „В началото бе книгата”, посветена на 160-годишнината на Библиотека „Зора”, съобщи директорът на библиотеката Мариета Главчовска. По програма в 16.30 часа ще бъде подписан договор за партньорство чежду Съюза на народните читалища и Община Сливен, в 17.40 часа е премиерата на книгата „Българският пламък – книга за читалищата” на Николай Дойнов, а в 18.00 часа е представянето на фототипното издание на „Юбилеен сборник на Народно читалище „Зора” 1860–1910 година” от проф. д.и.н. Иван Русев и Цвета Башева.

Национален форум на Съюза на народните читалища се провежда в Сливен
netinfo

Тържественият концерт, посветен на 25–та годишнина от възстановяването на Съюза на българските читалища започва в 19.30 часа във фоайето на Община Сливен. На Съюза ще бъде връчен почетен знак на Президента на Република България и званието „Заслужил читалищен деятел” на Михаил Цонев.